Additív fröccsszerszám gyártás – 2021-es trendek

A 3D nyomtatás régóta szorosan kapcsolódik a műanyagiparhoz, így nem számít újdonságnak az additív gyártás alkalmazása a termék- vagy alkatrészfejlesztés során. A legújabb, hőálló SLA alapanyagok megjelenése viszont a hagyományos rapid szerszámkészítési folyamatokat is kiválthatja. Összefoglaljuk, hol tart a technológia 2021-ben.

A 3D nyomtatás technológia ma már egyre integráltabb részét képezi a műanyagipari gyártásfolyamatoknak. A fröccsöntéssel foglalkozó üzemek régóta használják az additív gyártás nyújtotta előnyöket, jóllehet, eddig jórészt csak vizualizációs és funkcionális prototípusok készültek ezzel a technológiával. A 3D nyomtatás már a fröccsszerszámgyártás területén is jelen van egy ideje, néhány ipari gyártó már évek óta kínál ilyen megoldást polyjet technológiával. Annak oka, hogy miért nem terjedt el eddig szélesebb körben a technológia, valószínűleg a gép és az alapanyagok magas árában, valamint a folyamat komplexitásában keresendő. Azóta azonban sok víz folyt le a Dunán, az SLA technológia ma már egy egyszerű és hozzáférhető megoldást nyújt a rapid fröccsszerszámgyártásra.

Miért éri meg a 3D nyomtatás alkalmazása?

3D nyomtatással rendkívül gyorsan gyárthatunk le egyszerűbb tárgyakat vagy alkatrészeket az eredeti költségek töredékén. Mind költséghatékonyságban, mind pedig termékfejlesztési ciklusidőben nagyságrendekkel versenyképesebbek lehetünk a hagyományos forgácsolásnál, feltéve, hogy a nyomtatott felületi minőség, valamint az anyagtulajdonságok megfelelnek a kritériumoknak. Az elmúlt években azonban ezeken a területeken is komoly előrelépés történt, így ma már asztali környezetben állíthatunk elő rétegződésmentes, szinte teljesen homogén felületeteket (SLA, Formlabs), illetve akár alumíniumötvözetekkel vetekedő kompozit alkatrészeket (CFC, Anisoprint).

A 3D nyomtatott rapid fröccsszerszámok előnyei:

 • Kész szerszám a tervezéstől számítva akár pár órán belül
 • Költségcsökkentés
 • Magas fokú formai szabadság
 • Gyorsabb prototípusgyártás és fejlesztési ciklusok
 • Több prototípus lehetősége
 • Jobb minőségű végtermék
 • Kisszériás gyártás rapid szerszámmal

Az SLA technológia előnyei

 • A legmagasabb elérhető felületi minőség: az SLA technológia az összes additív gyártási eljárás közül (beleértve a DLP-t is) a leghomogénebb felületet eredményezi. Az akár csak 0,02 mm-es vastagságú rétegek tökéletesen egybesimulnak, az emberi szem számára tökéletesen homogén felületet eredményezve.
 • Átfutási idő: a bevetésre kész szerszám a tervezéstől számított órákon belül (a nyomtatási idő függvényében) rendelkezésre áll.
 • Méretpontosság: az SLA technológiára kiemelkedő mérethelyesség és alacsony vetemedési hajlam jellemző.
 • Izotróp anyagtulajdonságok: az eljárás során a szálhúzásos módszerekkel ellentétben szinte teljesen izotróp modelleket nyomtathatunk, melyek homogén, jól szimulálható szilárdsági jellemzőkkel rendelkeznek.
 • Hőálló alapanyagválaszték: az SLA technológia szobahőmérsékleten dolgozik, tehát sem extrudálásról (FDM 3D nyomtatás), sem pedig lézerrel való “összeolvasztásról” (SLS 3D nyomtatás) nincs szó. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik magasabb olvadásponttal rendelkező alapanyagok használatára.

FRÖCCSÖNTÉS A GYAKORLATBAN

A 3D nyomtatott fröccsszerszámok alkalmazására a legelterjedtebb módszer az úgynevezett alakadó szerszámbetétek alkalmazása. A 3D nyomtatott betétet akár a tervezést követően pár órán belül a kezünkben tarthatjuk, az eredeti költségek töredékéért. Az alábbi tippek a Formlabs SLA alapanyagaiból nyomtatott szerszámokra vonatkoznak:

 • Gépválasztás: a betéteket alkalmazhatjuk labor, desktop, vagy akár ipari fröccsöntő gépeken is, a korlátot sokkal inkább a szerszám maximális mérete (kb. 300 x 200 mm), illetve geometriai bonyolultsága jelenti.
 • Alapanyagok: ABS, PC, PP, POM ,PE, TPS, TPU, ASA, PA
 • Hőmérséklet: max. 270 °C
 • Ciklusok max. száma: erősen alapanyagfüggő (PA és PC esetén 20-30, de PP esetén 1000+ db is lehetséges)

Milyen 3D nyomtatót használjunk?

Az asztali SLA és DLP 3D nyomtatók közül a 10 millióf Ft alatti szegmensben jelenleg a Formlabs készülékei képviselik a legmagasabb elérhető felületminőséget és részletgazdagságot.  A gyártó egy dinamikusan fejlődő, SLA megoldásokra specializálódott vállalat, akinek egyébként Magyarországon van a fejlesztőközpontja. A Formlabs nyomtatói és a hozzá tartozó utómunka állomások is egy kiforrott, könnyen kezelhető rendszer részét képezik, melyekkel 335 x 200 x 300 mm méretig maximális felületminőség mellett gyárthatunk szerszámokat, vagy akár magát a végterméket számtalan alapanyagból.

Kifejezetten fröccsszerszámok gyártására 3 SLA resin áll rendelkezésre:

 • Rigid 10K resin – magas terhelhetőség és szilárdság
 • Grey Pro resin – kiemelkedő mérethelyesség
 • High Temp resin – hőálló alkalmazásokhoz

ÖSSZEFOGLALÓ

Az additív gyártástechnológia rengeteget fejlődött az elmúlt években, ma már a KKV szektor számára is elérhető készülékekkel gyárthatunk szerszámokat vagy alkatrészeket magas minőségben. Természetesen, az így előállított rapid szerszámok mind élettartamban, mind ciklusidőben alulmaradnak forgácsolással előállított fém megfelelőjükhöz képest, azonban a kedvező költségek és a radikálisan csökkenthető átfutási idő mellett a számos egyéb előnyt nyújtanak.

Felkeltettük érdeklődését az SLA technológia iránt?

Forduljon csapatunkhoz bátran, megtaláljuk az Önnek megfelelő megoldást!

AJÁNLATKÉRÉS / SZERSZÁMGYÁRTÁS / PRÓBANYOMTATÁS

A 3Dee Technologies Hungary Kft. a 3D nyomtatás és additív gyártás iparág egyik meghatározó hazai szereplője 2013 óta.

Kínálatunk:

 • Formlabs SLA készülékek forgalmazása
 • Fröccsöntő szerszámok tervezése és gyártása
 • SLA próbanyomtatás és bérnyomtatás
 • Átfogó additív gyártási szolgáltatások
 • 3D bérszkennelés és visszatervezés
 • Beüzemelés, karbantartás, oktatás és szerviz

Kapcsolatfelvétel:

  Próbanyomtatás kéréseÁrajánlatkérés: Formlabs 3 és 3LÁllami támogatás iránt érdeklődömLízingkonstrukció iránt érdeklődömMás: kérjük írja meg az üzenet mezőben

  Email*

  Telefonszám*

  Üzenet

  TOVÁBBI ANYAGOK: LETÖLTÉSEK

  Amennyiben az SLA technológiával való szerszámgyártás felkeltette érdeklődését, összegyűjtöttünk pár érdekes esettanulmányt, illetve pár adatlapot, melyek alább tölthetők le:

  • Esettanulmány – Injection Molding Use Case (EN).pdf
  • Quick Start Guide – Formlabs Injection Molding (EN).pdf
  • Alkalmazási adatlap – Rigid 10K szerszám alapanyag (EN).pdf
  • Alkalmazási adatlap – Grey Pro szerszám alapanyag (EN).pdf
  • Alkalmazási adatlap – High Temp szerszám alapanyag (EN).pdf

   Email*

   Telefonszám*

   Formlabs SLA 3D nyomtatók

   Form 3, 3B, 3L és 3BL SLA 3D nyomtatók

   Tovább

   További kérdése van?

   Kérdezzen, mi megtaláljuk rá a választ!
   Forduljon hozzánk bizalommal: office@3dee.hu.

   8

   3dee-store-budapest-1

   Több mint 8 év
   Additív gyártási tapasztalat

   6.000

   3dee-store-budapest-1

   Több mint 6000
   elégedett Ügyfél

   500.000

   3dee-store-budapest-1

   Több mint félmillió
   bérnyomtatási óra tapasztalata

   50

   3dee-store-budapest-1

   Több mint 50
   féle nyomtatószál és műgyanta

   6

   3dee-store-budapest-1

   6 különböző
   3D nyomtatási technológia

   Tetszett a bejegyzés, megosztom!

   Vélemény, hozzászólás?

   Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


   1%
   5%
   11%
   12%
   23%
   24%
   35%
   36%
   47%
   48%
   59%
   51%
   62%
   63%
   74%
   75%
   86%
   87%
   98%
   99%