Esettanulmány: 3D szkennelés

Erősáramú berendezések 3D szkennelése hibrid technológiával az Elektromax Kft-nél

A 3Dee Technologies egyik partnere az Elektromax Kft., mely erősáramú berendezések tervezésével, műhelyben történő előszerelésével, helyszíni telepítésével, javításával, diagnosztikájával és karbantartásával foglalkozik. A cég egyik fő tevékenységi területe a megszakítók diagnosztikája, karbantartása és javítása, melynek szerves része lett a Shining 3D által gyártott Einscan HX professzionális hibrid kézi 3D szkenner, ami az Einscan család felső kategóriáját képviseli a kéziszkennerek területén.

Az interjúról készült teljes videónkat itt érheti el.

Hogyan merült fel a 3D technológia alkalmazása?

TARI ATTILA (cégvezető): A 3D technológia bevezetését az az ötlet szülte, hogy én szerettem volna a tervezési tevékenységünket jobbá, a megrendelő számára tetszetősebbé tenni és kerestem erre megoldásokat. Folyamatosan kerestem hogy hogyan tudunk mi olyan versenyelőnyt találni, amit a többiek nem csinálnak. Hogyan tudnánk az információs technológiát, a digitalizációt behozni a cégbe.

Hogy találták meg a megfelelő eszközt és miért pont az Einscan HX-et?

TARI BÁLINT: A munkáink során sokszor eltérő környezeti viszonyok között kell dolgoznunk, amelyek definiálják, hogy milyen típusú szkennerrel lehet a legjobb szkennelést végezni, emellett különböző geometriájú berendezéseket kell szkennelnünk. Ezen felhasználási terület szempontjából a legkedvezőbb eszköz a hibrid szkenner, ami lézeres és képfeldolgozási technológiát egyszerre használva szkenneli be a tárgyakat.

Mi volt az a megbízás, aminél úgy gondolták, hogy a 3D szkennelés megoldás lehet?

TARI ATTILA: Az első alkalom egy konkrét munkánál volt, a miskolci D&D Drótáru Zrt.-nél, illetve ezzel egy időben merült fel a Mátrai Erőműnél egy megszakító csere és akkor merült fel, hogy miként tudjuk a helyszínen a szkennelést végrehajtani. Az volt a koncepció, hogy ha be tudjuk szkennelni a régi nagyobb megszakítót, utána a szoftver segítségével meg tudjuk jeleníteni, látjuk minden méretét, majd a tervező kolléga szintén a szoftver segítségével behelyettesítheti azt az új, modernebb és kisebb  megszakítóval. Itt már láthatjuk, hogy hol vannak ’hiányok’, milyen pótlásokat kell elvégeznünk. Ezekből már gyártmányterveket tudunk készíteni, mely megmutatja milyen gyűjtősínt, milyen darabokat, milyen szöggel, milyen furatolással kell legyártanunk, hogy az új megszakítót a helyére tudjuk szerelni.

Mennyire volt könnyű implementálni a szkenner használatát a munkafolyamatba?

TARI BÁLINT: A kollégák korábbi munkafolyamata úgy nézett ki, hogy kimentek a helyszínre, történt egy felmérés és ott készültek el a szükséges csatlakozóalkatrészek és sínek. Ebbe a munkafolyamatba könnyű volt implementálni a szkennert, mert jelenleg ugyan az a kolléga végzi a szkennelést, majd az azt követő tervezést, és a végső kivitelezést is. Annyiban változott a munkafolyamat, hogy az első lépés a helyszíni szkennelés, amely során meghatározásra kerül a környezet és a csatlakozó-geometria, majd ezt követően a műhelyben készülnek el az alkatrészek. Ez után már csak a helyszínen a beépítésre kerül sor.

Milyen előnyöket biztosít a 3D szkennelés a megbízások során?

TARI ATTILA: Korábban több ember hosszú napokig dolgozott a helyszínen, amihez az adott eszköznél le kellett állítani a gyártást, amíg ezt a munkát elvégeztük. Ez komoly termeléskiesést is okozhatott a partnereknek, de nem tudtak vele mit csinálni. Mindaddig, míg egy előregyártással egy napon belül, gyakorlatilag a műhelyben elő tudjuk készíteni – ezt pedig a szkennelés maga biztosította.

Létrejött esetleg költségmegtakarítás az Einscan HX használatakor?

TARI ATTILA: Ami ennek még nagy előnye a technológia bevezetésének költség szempontjából, azon túl, hogy jobbak az emberek munkakörülményei, jóval kevesebb a selejt, nem kell odavinnünk sok anyagot. Hosszútávon emellett az alkalmazás mellett megjelent az, hogy a megszakítókat nem csak beépítjük, hanem javítjuk is. A régi megszakítóknak már nem gyártják az alkatrészeit, de szkennelés után ezt mi meg tudjuk oldani.

Miért pont a 3Dee Technologies Hungary Kft. lett a partnerük?

NAGY BALÁZS: Több ajánlatot is bekértünk még a próbaszkennelés előtt és ők voltak akik a leggyorsabban válaszoltak, a legkedvezőbb árat adták. A későbbiekben pedig kiderült, hogy segítőkészek és magas szakmai hozzáértéssel rendelkeznek… és jó fejek!

A Shining hibrid 3D szkennerei

  • Hibrid, Blue Laser és LED technológia
  • Akár 0,02 mm-es pontosság
  • 1.200.000 pont / mp sebesség
  • Könnyű, kézi kivitel
  • Reverse Engineering bővítmény

Tovább a termékekhez

Az interjúról készült teljes videónkat itt érheti el.

A Shining 3D termékek kínálatunkban: https://3dee.hu/shining-einscan-hx-hibrid-3d-szkenner/

Tanácsadás / ajánlatkérés / 3D próbaszkennelés: office@3dee.hu és 06 1 210 0286

Kérdések esetén keressen minket bátran, 3D tech specialistáink állnak szíves rendelkezésére!

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%