Papírvékony 3D-nyomtatott napelemekkel vinnének energiát vidékre

3d nyomtatott napelem hajlékonyAz alternatív energiaforrások és technológiák iránti megújult nagyfokú érdeklődés miatt, amely nem kis részben az Elon Musk elektromos autókat gyártó vállalata, a Tesla által nemrég bejelentett akkumulátornak köszönhető, egyre több olyan technológiával találkozhatunk, amely ezek egyre jobb felhasználását ígéri. Ezen technológiák közül pedig nem egy additív gyártási folyamatokon alapul.

Egy új technológia most azt ígéri, hogy 1,3 milliárd embernek biztosít hamarosan megújuló forrásból származó energiát: a segítségével ugyanis jelenleg is létező ipari méretű 3D-nyomtatókkal állíthatnánk elő perovszkit napelemeket.

3d nyomtatott napelem

A technológia segítségével előállított napelemek nem csak hajlékonyak és olcsón szállíthatóak, de nincsen szükség a legyártásukhoz nagyobb mennyiségű szilíciumra sem, így ideálisak volnának a vidéki közösségek számára.

Scott Watkins, a koreai Kyung-In Synthetic vállalat egyik kereskedelmi igazgatója szerint már tesztelték is a technológiát, így első kézből tapasztalhatták, milyen hatékonyan termel energiát Indiában olyan közösségek számára, amelyek nem férnek hozzá az energiahálózatokhoz. Watkins szerint kétség sem fér a sikerhez, mivel termékeik olcsón és egyszerűen előállíthatóak.

Watkins nemrég a Tudományos Újságírók Világkonferenciájának Okos Faluk paneljén tartott előadást a technológiáról a dél-koreai Szöulban. Az előadásban tárgyalták a technológia iránti érdeklődést és annak anyagi támogatását is. Watkins elmondta azt is, hogy termékeik energiahatékonysága 3 százalékról 20 százalékra növekedett néhány rövid év alatt.

3d nyomtatott napelem gyártás

Természetesen mint minden új technológiánál, a nyomtatott napelemek esetében is adódnak nehézségek. Jelen állás szerint az egységek ugyanis érzékenyek a nedvességre, vagyis ha megtörnek, akár használhatatlanná is válhatnak. Watkins elmondása szerint jelenleg különféle proaktív bevonatokat vizsgálnak, amelyek segítenének tartósabbá tenni az elemeket anélkül, hogy ezért fel kellene áldozni kis súlyukat és rugalmasságukat.

3d nyomtatott napelem hajlékony

A gyártás költségeivel is adódnak gondok: bár a koreai vállalat már saját laborjaiban bizonyította, hogy a napelemek gyártása nagyon is költséghatékony, magát a gyártási folyamatot csak jelentős tőkebevonással lehetne beindítani új üzemekben is. Jelenleg pedig még nem rendelkeznek olyan befektetőkkel, akiknek elegendő tőke állna rendelkezésére ahhoz, hogy az olcsó napelemek gyártását segítsenek meghonosítani azokon a területeken, ahol a legnagyobb szükség volna rá.

Bár a tőkebevonás nem ígérkezik könnyű küzdelemnek, tény, hogy a 3D-nyomtatott napelemek az egyik legizgalmasabb új technológiát jelentik a megújuló energiaforrások terén.

(Forrás: 3ders.org)

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%