A SpaceX Falcon 9 rakétájának sikeres leszállása előtti 3D nyomtatott tribute már elérhető

3d-printed-tribute-to-spacexs-successful-falcon-9-rocket-landing-now-available-7Ha egyáltalán érdekli a technológia, akkor ezen a héten lehetetlen volt kihagynia az űrrepülés történetének egyik legnagyobb áttörését, amit a SpaceX magán vállalat hajtott végre. Csak néhány napja, mielőtt a földre visszaengedték, indította el a SpaceX a hatalmas Falcon 9 rakétáját az űrbe. Visszatérve, a rakéta tökéletes függőleges leszállást hajtott végre a Floridai Cape Canaveral Air Force Staten-be – az űrrepülés történetében ez az első rakéta, ami meg tudta ezt tenni, miközben az űrből tért vissza. Ennek az alkalomnak a tiszteletére Andrew az egykori SpaceX gyakornok nemrég megosztotta egy a Falcon 9 hatalmas 3D-ben nyomtatható tribute replikáját, melyet otthon azonnal ki lehet nyomtatni.

3d-printed-tribute-to-spacexs-successful-falcon-9-rocket-landing-now-available-7

Természetesen ez a 15 emelet magas Falcon 9-től sok tekintetben úttörő jelentőségű teljesítmény. Kezdők számára: több sikertelen kilövés után (ami magába foglalta a leszálláshoz az úszó platformot) ez volt az első siker. Míg korábban más rakéták sikeresen landoltak, ez volt az első alkalom, hogy az egyik visszatért az űrből. Június 28-án a SpaceX rakéta kilövés közben fel is robbant, arra ösztönözve a vállalatot, hogy számos elemet frissítsen – megnövekedett tolóerő lendület, mély kriogén oxidálószer, stb. Így is elég meleg helyzet volt – Elon Musk a SpaceX alapítója eleinte azt hitte, hogy a rakéta felrobbant. „Kirohantam a mólóra, csak hogy megnézzem a leszállást és akkor jutott el hozzám a hangrobbanás, amikor a rakéta leszállt, szóval először azt gondoltam felrobbant,” mondta a riportereknek a siker után. „Aztán visszamentem a kilövés vezérlőbe és megláttam [ezen] a csodálatos videón a rakétát a platformon. Alig tudom elhinni.”

3d-printed-tribute-to-spacexs-successful-falcon-9-rocket-landing-now-available-1

3d-printed-tribute-to-spacexs-successful-falcon-9-rocket-landing-now-available-2

De ezzel a sikerrel, most meg tudják nyitni az újrafelhasználható rakéták jelentőségteljes költségmegtakarítási útját. Jelenleg minden rakéta csak egyszer használatos és a rakéták költségei messze felülmúlják az üzemanyagét. A Falcon 9 elkészítése körülbelül $16 millióba került és a kilövéshez szükséges üzemanyag csupán $200,000-ba. Az újra felhasználható rakéták tehát jelentősen csökkentik az űrutazással kapcsolatos költségeket, így a Küldetés a Marsra kivitelezése (vagy akár az aszteroida bányászat tervei) sokkal megfizethetőbbek, mint korábban azt gondolták.

Azonban ez a sikertörténet részben egy 3D-s nyomtatási sikertörténet is. SpaceX már a rakéta flotta tervezése során nagymértékben számított a 3D nyomtatásra. Ahogy azt a múlt hónapban megtudtuk annak érdekében, hogy csökkentsék a költségeket, a hulladékot, és hogy a gyártási folyamat általában rugalmasabbá váljon, a SuperDraco motorjaikhoz a 3D nyomtatási technológiát választották. Azoknak a rakéta motoroknak az egyik kulcsfontosságú eleme, ismerten az égéstér, teljesen egy EOS fém 3D nyomtatón lett 3D nyomtatással elkészítve. Még ez a Falcon 9 is, ami a címoldalakat dominálja, tartalmaz néhány 3D nyomtatott alkatrészt.

3d-printed-tribute-to-spacexs-successful-falcon-9-rocket-landing-now-available-3

3d-printed-tribute-to-spacexs-successful-falcon-9-rocket-landing-now-available-5

3d-printed-tribute-to-spacexs-successful-falcon-9-rocket-landing-now-available-6

Képaláírás: A fantasztikus 3D nyomtatott tribute.

Ebben a tekintetben ehhez a teljesítményhez tökéletesen illik egy 3D nyomtatott tribute. A Falcon 9-nek ezt a 3D-ben nyomtatott verzióját Andrew (a Cosine Additive-től) tervezte, aki online enderfusion néven ismert. Valójában egy darabig a SpaceX-nél dolgozott gyakornokként és valószínűleg felhasználta azt a tapasztalatát, hogy megtervezze ennek a történelmi űrhajónak a részletes 3D-ben nyomtatható mását. A modellt itt töltheti le a Thingiverse-ről. Bár elég nagy, határozottan úgy néz ki, mint egy szórakoztató 3D nyomtatási projekt az ünnepek alatt.

3d-printed-tribute-to-spacexs-successful-falcon-9-rocket-landing-now-available-6

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%