Drónra szerelt 3D-nyomtatóval forradalmasítaná az ipart a Gansler

dron és 3d nyomtatásA technológiai áttörések általában a létező ipari eljárások hibáinak és korlátainak felismeréséből indulnak ki – például az olyan mobil platformok hiányából, amelyek lehetővé tennék tetszőleges méretű tárgyak 3D-nyomtatását. Emellett persze kell hozzájuk az inspiráció, a kreatív ösztönzés is a probléma megoldására. Ez pedig éppen az a felfogás, amelynek alapján a Muppette projekt elindult: egy mobil, pilóta nélküli repülőszerkezet (UAV), amely egy betonszerű anyagot képes 3D-nyomtatással előállítani elszigetelt területeken, a hagyományos térbeli megkötések nélkül.

A projekt mögött egy Los Angeles-i építészeti tervezőcég, a Gensler áll, amely előszeretettel kísérleteik új technológiákkal. A projekt neve a Mobil Unmanned Printing Platformból ered, ami annyit tesz, mobilis pilóta nélküli nyomtatóplatform. Az -ette utótag pedig azt jelöli, hogy ez egy skálázható eszköz kisebb prototípusa. Lényegében egy szénkompozit hexakopterről van szó, amelyre alul egy 3D-nyomtató extrudert erősítettek. Ez lehetővé teszi, hogy az eszköz a levegőben nyomtassa ki a PLA bioműanyagot.

dron és 3d nyomtatás

A koncepció alapja az a felismerés volt, hogy a 3D-nyomtatók képességeit napjainkban erősen behatárolja a nyomtatóágy mérete. Ahelyett, hogy a hagyományos módon kísérelték volna meg növelni a kapacitást, ahogyan a legtöbb mérnök eddig próbálta, a Gensler csapata egy olyan megoldást álmodott meg, amely teljesen feleslegessé teszi a nyomtatóágy használatát. Ahogyan weboldalukon is olvasható, egy olyan technológia alapjait fektetik le, amely képes “bármilyen méretben bármit, bárhol előállítani.

dron és 3d nyomtatás

A kutatócsapat tagja, Jared Shier, Tam Tran és Mindy King azzal kezdték a munkát, hogy 3D-nyomtatással előállították azokat a komponenseket, amelyekből felépítették extruderüket, majd ezt a többrotoros drónrepülő aljára erősítették egy kardáncsuklóval a stabilitás érdekében. A PLA töltőanyagot kis súlya miatt választották, illetve azért, mert könnyű beszerezni és alacsony az olvadáspontja. Repülés közben az eszköz lábai visszahúzódnak, ami javítja a manőverezhetőséget és korlátlan tervezési szabadságot biztosít.

dron3

A laptopról vezérelt hexakoptert akár humanitárius missziókban is alkalmazhatják. Videójukban a csapat egy olyan várost mutat be, amelyet egy természeti katasztrófa miatt nem lehet a hagyományos módszerekkel megközelíteni. Egy ilyen helyzetben egy nagyobb MUPP berepülhet és ideiglenes szálláshelyeket építhet az otthontalanok számára, ami lehetővé teszi, hogy az élelem- és ivóvízszerzésre koncentráljanak. A jövőben a technológiát a hagyományos építkezéseken is alkalmazhatják, több MUPP egyszerre dolgozva automatikusan hozhatja létre az épületek szerkezetét.

dron4

A projekt egy éve vette kezdetét, a kutatók pedig nemrég kaptak újabb forrásokat a folytatásához. Egyelőre a módszernek előnyei és hátrányai egyaránt vannak – például, míg a 3D-nyomtatás egy viszonylag időigényes folyamat, amely kényes anyagok rétegeinek precíz egymásra nyomtatásával valósul meg, a Mupette jóval nagyobb léptékben képes végezni feladatát, akár egyhüvelykes rétegeket nyomtatva, míg a hagyományos 3D-nyomtatóknál a rétegvastagság általában 0,1 milliméter. A hiányzó precizitást a sebesség és a hatékonyság ellensúlyozza: egy 2,5×2,5 méteres menedékhelyet például akár egy nap alatt is képes kinyomtatni az eszköz. Kihívás még a hagyományos drónok szállítókapacitása is, a kutatók szerint azonban több UAV egyidejű használatával megvalósítható a komplexebb szerkezetek létrehozása is.

Az eszközbe a jövőben beépíthetnek szonár szenzorokat, GPS-t, de azon is dolgoznak, hogy a rotorok által keltett légáramlat PLA-anyagra gyakorolt hatását kiküszöböljék, illetve hogy több Mupette drónt egyszerre használhatóvá tegyenek. E pillanatban a kutatók szerint a fejlett robotika és a 3D nyomtatás egyesítése rendkívül ígéretes és egy eddig ismeretlen terület meghódítását teszi lehetővé, a kutatócsapat szerint mindez még csak a kezdete egy sok éves vállalkozásnak.

(Forrás: http://www.3ders.org/)

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%