MASSIVit 3D-ben 2 méteres cápát nyomtat a vadászat elleni globális kampányhoz

3d-nyomtatott-2meteres-capa-9A megdöbbentő új kutatások szerint évente 70 millió cápát ölnek meg törvénytelen és etikátlan vadászati ​​gyakorlat következtében. Az elmúlt négy évtizedben egyedül, bizonyos fajok populációja 99%-al csökkent. Azonban, remélve, hogy felhasználja ezt a hatalmas számot – azaz a 3D-s nyomtató nyomtatási ágyának a méretét és magas 3D-s nyomtatási sebességét – küzd saját tragikus sorsáért. Az Izraeli 3D nyomtató startup a MASSIVit összeállt a Cápák Csendje cápavadászat ellenes kampánnyal, hogy 3D-ben egy 2 méter hosszú cápa replikát nyomtasson a világszerte zajló nagy horderejű víz alatti tiltakozás sorozathoz.

3d-nyomtatott-2meteres-capa-9

A világ cápa természetvédelmi szervezeteivel együttműködve, a kiváló víz alatti fotós és búvár David Pilosof által vezetett, 1 évig tartó kampány célja az, hogy felhívja a figyelmet a cápák világszerte való eltűnésére, és köszönhetően a MASSIVit figyelemreméltó 3D nyomtatott behemótjának, a világ több száz résztvevő búvárjának, már hatalmas vizuális támogatás van az oldalán, ami biztosan a köztudatba emeli, és remélhetőleg cápavadászat ellenes akcióként értelmezi a kampányt.

A kampány „tömeges merülések” sorozatából áll, amelyben, a világ országaiban több tucattól több százig tapasztalt búvárok vízálló feliratokat feltartva merülnek víz alá. A helyi és a nemzetközi média követi őket, épp úgy, mint a hatalmas 3D nyomtatott cápa, ami kettős feladatot lát el, vizuálisan képviseli a megmentendő állatot és szilárd alapot biztosít a búvároknak a kapaszkodásához.

3d-nyomtatott-2meteres-capa-6

3d-nyomtatott-2meteres-capa-8

A cápa lenyűgöző méretének lehetővé tétele a MASSIVit nagy formátumú 1800 3D nyomtatójának köszönhető, ami 1.5m x 1.2m x 1.8m-as építményméretekkel büszkélkedik. Valamint a cég saját fejlesztésű Gél Adagolós Nyomtatás (GDP) 3D nyomtatási technológiája, a „szuper gyors 3D ipari megoldás” ami 3D-ben óránként 35cm-t nyomtat – ez azt jelenti, hogy egy ember nagyságú szobrot 5 óra alatt lehet befejezni, és feltételezzük, hogy nem tartott sokkal tovább ez a hatalmas ragadozó hal sem. Shlomo Cohen illusztrátort bízták meg a pörölycápa logó elkészítésével, melynek a fejéből kinyújtott emberi kezek emelkednek ki, mintha maga kérne segítséget.

3d-nyomtatott-2meteres-capa-

Az első Cápák Csendje demonstráció December 18-án zajlott le Eliat-ban, Izrael. Részletes eligazítás és egy szárazpróba után 87 izraeli, német, angol, francia és monacói búvárt osztottak 10-es csoportokra, hogy 20 méteres mélységig merüljenek és a 3D nyomtatott modellel fényképeket készítsenek. Újabb merülést terveztek júniusban Dél-Afrikába, amit Európa-szerte több követ. A végleges „D-Merülést” – tervek szerint valamennyi közül a legnagyobb víz alatti tiltakozást – 2016. október 23-án tartják, amikor a világ minden tájáról több mint 500 búvár Mediterrán Tengeri merülése kerül közvetítésre.

David Pilosof, producer, aki korábban már dolgozott népszerű nemzetközi víz alatti fotózásokon és búvár eseményeken, egyértelműen szenvedélyes az ügy iránt és hiszi, hogy nincs olyan intézkedés, ami túl nagy vagy túl kicsi lenne, amikor a cápák kihalástól való megmentéséről van szó.

3d-nyomtatott-2meteres-capa-5

3d-nyomtatott-2meteres-capa-7

„A kutatási eredményeket elborzasztónak találtam”, mondja Pilosof. 1972 óta a feketevégűcápák populációja 93%-al csökkent, a tigriscápáké 97%-al és a bikacápáké 99%-al. Egyértelművé vált számomra, hogy ha azt tervezem, hogy az unokáim a mozin kívül igazi cápákkal is találkozzanak, rendkívüli intézkedésekre van szükség.”

„A történelem hajnala óta a cápák iránt az emberi fajt megosztja mind a félelem és mind a tisztelet,” folytatja egy közleményben. „Ezek a ragadozók számos írót és rendezőt megihlettek, akik alkotásaikhoz hatalmas képmásukat vették alapul. Ki merte azt elképzelni, hogy ezek a lenyűgöző állatok ilyen rövid idő alatt, teljesen kihalnak. A cápa vadászat brutális és a víz alatti környezetre gyakorolt következményei súlyosak. Minden évben körülbelül 70 millió cápát vadásznak le azért, hogy az uszonyaikat Kelet-Ázsiai éttermeknek adják el. Sok ilyen esetben, miután levágják az uszonyt, a cápát élve visszadobják a tengerbe és hetekig szenved, mire végre elpusztul. Ezt a túlkapást egyszer és mindenkorra meg kell állítani. Ezúton hívok világszerte minden búvárt, hogy ebben a kampányban csatlakozzon hozzánk. Világszerte 70 millió cápát vadásznak le… ők nem tudnak beszélni. De mi tudunk.”

3d-nyomtatott-2meteres-capa-11

A Cápák Csendje kampány reméli, hogy egy csendes, de erőteljes üzenetet fog szétterjeszteni a világon. Professzionális fotósként Pilosof pontosan tudja, hogy a társadalom tagjaira milyen hatása van a vizuális kommunikációnak, és lehet, hogy a MASSIVit életnagyságú 3D nyomtatott cápa replikája lesz, majd azaz élénk, emlékezetes kép, ami szükségeltetik ahhoz, hogy felkeltse az emberek figyelmét és életben tartson több cápát.

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%