Hívjon minket bizalommal! 06-1-210-0286
Információ:
Hívjon minket bizalommal!

Híreinkből

Hogyan kezdenek dialógust Duchamp sakkfigurái a 3D nyomtatásról és a szerzői jogvédelemről

3d nyomtatott sakkAz amerikai Scott Kildall és Bryan Cera tavaly megtervezte és létrehozta Marcel Duchamp saját, egyedi, faragott sakkfiguráinak 3D verzióját. A fájlokat feltöltötték a Thingiverse „Előregyártott” oldalára, ahol megoszthatók, megváltoztathatók és ingyen kinyomtathatók voltak. A művészek nem csak az újra előállítás 3D-s kihívásával voltak megelégedve, de azzal a ténnyel is, hogy Duchamp „kész termék” művészeti stílusának nyomdokaiba léptek. De nem sokkal ezután Kildall és Cera egy szerzői jogvédelmen alapuló komoly, tevékenységük felhagyására felszólító jogsértési levelet kapott a Duchamp Birtok kezelőitől, ami arra kötelezte őket, hogy per nélkül vegyék le az internetről a munkájukat. Az idén Kildall és Cera visszatértek, egy új ’Sakk Bajusszal’ című 3D projekttel, ami egy játékos, merész és mégis nagyon jól átgondolt válasz a Duchamp Birtok kezelőinek. A művészek remélik, ez a projekt eszmecserét kezd majd a szerzői jogvédelemről, a művészeti alkotásokról és arról, hogyan illik be ezek közé a 3D nyomtatás és az Internet együttese.

3d nyomtatott sakk

Duchamp alkotásának kreatív újraértelmezését Kildall még 2010-ben kezdte meg, amikor először gondolt arra, hogy újra előállítsa a sakkfigurákat. Amíg a Sakkozó Duchamp nyílt forráskódú sakk programon dolgozott, ahol a számítógép úgy volt programozva, mintha a francia mester játszott volna helyette, Kildall rátalált egy fotóra, ami az 1917-es eredeti kézzel faragott sakkfigurákat ábrázolta. Kildall az esztétikai élménytől elbűvölve Cera-t hívta segítségül a 3D-s kinyomtatható verziók elkészítéséhez.

„Izgatottá tett annak a kihívásnak a lehetősége, hogy egy levéltári fotó alapján hogyan lehetne 3D-s modelleket készíteni,” mondta Cera. „A referenciaként használt kép egy alacsony felbontású, szürkés, fekete-fehér fotóról származott. Nem a legideálisabb tervrajz, amit egy 3D modell megszerkesztéséhez használna az ember, de épp ez jelentette a kihívást… Minden egyes sakkfigura átmásolt körvonalként kezdte – majd 3D nyomatként végezte.”

3d nyomtatott sakk

3d nyomtatott sakk

Duchamp egy francia konceptuális művész és szenvedélyes sakkjátékos volt, akit a „kész termék” és a „talált tárgyak” művei tettek híressé. Duchamp egyik uralkodó filozófiájának szellemében, miszerint a művészet kivitelezését elérhetővé kell tenni, Kildall és Cera feltöltötték CAD fájljaikat a Thingiverse-re, ahonnan bárki letölthette, átalakíthatta és ingyen kinyomtathatta őket. „Kollégáim és jómagam szerint is Duchamp egyetértett volna sakkfiguráinak ilyen módon történő feltámasztásával” magyarázta Kindall, aki már három művészeti tevékenységének felhagyására felszólító levelet is kapott a múltban. Valóban, Duchamp leghíresebb alkotása a L.H.O.O.Q., amin egy olcsó Mona Lisát ábrázoló képeslapra bajszot rajzolt Mona Lisa-nak. „A projekt eredeti célja az volt, hogy a művészvilágtól oly sokszor különválasztott „Maker” közösségen keresztül ünnepeljük és felélesszük Duchamp munkásságának „elveszettnek hitt” sakkfiguráit.

mona lisa

Duchamp eredeti „appropriation art”-ja (a művészet kisajátító ereje)

Indoklásuk azonban nem volt hatással a Duchamp Birtok kezelőire. Míg az Amerikai Egyesült Államokban a szerzői jogvédelem mindenre vonatkozik, ami 1923 előtt lett elkészítve, a francia Droit D’auteur, ennél egy kicsit komplikáltabb. Ezen kívül Franciaország majd 30 évvel az Egyesült Államok előtt csatlakozott az első nemzetközi szerzői jogvédelemről szóló Berni egyezményhez, ami azt jelenti, hogy a jelenleg folyó: származtatott alkotásokból és tartalom kisajátításokból származó szerzői jogi viták vizét nemzetközi szinten mindez még zavarosabbá teszi.

A borzasztóan drága pert és egy valószínű kiutasítást elkerülendően vonakodva bár, de Kildall és Cera levették a fájljaikat az internetről és mindketten közzé tették a nekik küldött eredeti jogsértési levelet és a gondolatmenetük részletes leírását, amit itt olvashatnak. Válaszuk tele volt csalódottsággal, ugyanakkor tiszteletteljes megértéssel a Birtok iránt: „Marcel Duchamp 47 évvel ezelőtt meghalt,” mondta Kildall, „Igen, a szerzői jogi panasz Duchamp ellenesnek tűnik, de ugyanakkor egy teljesen más korban, a számítógépek felemelkedése és az internetes utánzás előtt élt.”

3d nyomtatott sakk

De a történet nem ér itt véget. A duó (egyenlőre) győzedelmesen visszatért a „Sakk Bajusszal”, pontosan ugyanazzal a 3D nyomtatott Duchamp sakk készlet reprodukcióval, de kis bajszocskákat terveztek minden egyes darabhoz. Ez játékos célzás az L.H.O.O.Q.-ra és egy okos lépés a további jogi viták kikerülésére. Kildall állítása szerint, konzultáltak egy megalapozott tudású szellemi tulajdon ügyvéddel, aki meghatározta, hogy a „Sakk Bajusszal” egy paródia (aminek Franciaországban széles védettsége van) és mivel nem osztják meg a 3D fájlokat további átalakításra és nyomtatásra, nem sértik a törvényt.

A választásuk, hogy a 3D fájlokat ne osszák meg, a művészek számára kettős logikával bírt: „Úgy döntöttünk, az új műveinket, csak kinyomtatjuk a 3D nyomtatóval, „ mondta Kildall. „Az eredeti mű arról szólt, hogy feltámasszuk Duchamp sakk figuráit, hogy 3D-ben bárki kinyomtathassa. De az újragondolt műalkotásunk egyben a Duchamp Birtoknak adott válaszunk is…’Sakk Bajússzal’ inkább egy reakció, mint valami, aminek a készítésébe a nagyközönséget is be szeretnénk vonni.

3d nyomtatott sakk

A Duchamp Birtok még nem reagált legutóbbi projectjukra, azonban remélik, hogy ahelyett hogy megpróbálják leírni, arra fogják felhasználni, hogy a szerzői jogvédelemről, a kreativitás szabályozásáról valamint a kultúra és az internet keveredéséről kezdjenek egy hasznos dialógust. A „Maker” közösség számára ezek különösen azóta nagyon fontos kérdések, amióta az olyan feltöltő oldalak, mint Thingiverse tele lettek ismert szobrok, jelképek és modellek gyorsmásolataival. Pontosan úgy ahogy a film és a zeneipar is nyomás alá került az online fájl megosztás megérkezésével, itt az ideje hogy megkérdőjelezzük, mind a hazai és  nemzetközi szinten hová sorolhatók a szerzői jogvédelem összevisszaságában a 3D-vel kinyomtatható fájlok és tárgyak. „Úgy látjuk tettünk Duchamp művészeti párbeszédhez való hozzájárulásának hagyatékát folytatja,” mondta Kildall és Cera. „Ez a project mindenkit arra ösztönöz, hogy újragondolja az információ elérhetőség és a szellemi termék közti kapcsolatot.”

(Forrás: 3ders.org)

Vélemény, hozzászólás?

Related Posts

A SpaceX Falcon 9 rakétájának sikeres leszállása előtti 3D nyomtatott tribute már elérhető

Ha egyáltalán érdekli a technológia, akkor ezen a héten lehetetlen volt kihagynia az űrrepülés...

Samsung USA szabadalmat kap a 3D holografikus okostelefonra

Vagy szereti, vagy utálja, de senki nem tagadhatja le, hogy a 2015-ös Karácsony az...

Csillagok Háborúja szuper rajongó 3D-ben nyomtatott két láb Csillagközi Rombolót épít

Az erő ezzel a készítővel van: Egy ambiciózus Csillagok Háborúja rajongó egy több ezer...

3d-nyomtatott-2meteres-capa-9
MASSIVit 3D-ben 2 méteres cápát nyomtat a vadászat elleni globális kampányhoz

A megdöbbentő új kutatások szerint évente 70 millió cápát ölnek meg törvénytelen és etikátlan...

jay leno 3d nyomtatott autóval
Jay Leno elviszi a Local Motors 3D nyomtatott autóját egy körre a nemzeti TV-n

Az egyik legünnepeltebb késő esti show személyiség mellett, aki egy legenda az autóipar rajongói...

3d űrhajó
Aerojet Rocketdyne befejezi az Orion űrhajó első 3D nyomtatott alkatrészeit

A 3D nyomtatás határozottan felfelé ível a repülőgépiparban. Mint azt a múlt héten írtuk,...

Stoptrükk ragadja meg az ünnepek szellemében 3D-ben nyomtatott Téli Csodaországot
Stoptrükk ragadja meg az ünnepek szellemében 3D-ben nyomtatott Téli Csodaországot

A rádióban, TV-ben, hirdetőtáblákon és bevásárlóközpontokban máris elárasztanak minket a hangos, kellemetlen, Karácsonyi-témájú reklámok,...

TIE vadászrepűlője 3D nyomtatott alkatrészekből
A Csillagok Háborúja játék TIE vadászrepűlője 3D nyomtatott alkatrészekkel behackelt egy valódi repülő drónba

Ma van december 17-je ami azt jelenti, hogy hivatalosan is beléptünk abba a varázslatos...

Dél Koreai kutatók kifejlesztették a felhasználó barát, kézi 3D scannert a $18-os okostelefonhoz csatlakoztatható scannert

A 3D scannelés azok közé a dolgok közé tartozik, amik papíron nagyon jól hangzanak,...

A hamarosan megjelenő Csillagok Háborúja filmből Jason Loo elképesztő, életnagyságú BB8 Droid-ot nyomtat 3D-ben

Halloween után figyelmünk általában szinte azonnal Karácsony felé fordul, az áruházak, bevásárló központok és...

Pieter Husmann bemutatja a Hélo-t, egy személyreszabott, 3D nyomtatott drótnélküli fülhallgatót

Az Eindhoven-ben tartott 2015-ös Németalföldi Tervezési Hét, néhány lenyűgöző, új alkalmazást és innovatív 3D...

audi nyomtatva
1936-os Auton Union Type C versenyaoutót nyomtat az Audi 1:2 méretarányban

Az Audi Szerszámgyártó, a német autógyártó egyik részlege elkészítette az Auto Union Type C,...

3d nyomtatással csonttörések gyógyítására
A Pittsburghi egyetem kutatói egy új 3D-vel nyomtatott eljárást fejlesztettek ki csontörések gyógyítására

Egy kéz vagy lábtörés eléggé hétköznapi sérülésnek tűnhet, ami a legtöbb esetben könnyen gyógyítható...

dinosaurus rekonstrukció 3d nyomtatással1
Új dinoszaurusz faj, az Ugrunaaluk kuukpikensis rekonstrukciója 3D-vel nyomtatott csontokból

A 3D nyomtatás technológiájában nem az a leglenyűgözőbb dolgok egyike, hogyan vezet minket a...

StarterMe 3D nyomtatás kezdő csomag3
Filamate kibocsátotta a StarterMe 3D kezdő nyomtató csomagot a Kickstarter-en

Közülünk sokak számára a 3D nyomtatás egy olyan technológia, amiről már hallottunk és ahogy...

avengers 3d nyomtatással
Bosszú Angyalai: „Ultron Kora” Vízió fantasztikus karakterének életre keltése 3D nyomtatóval

Csupán a mozifilm bevételből ítélve, a Bosszú Angyalai: Az Ultron Kora egy roppant sikeres...

Garibaldi Farmer Órák
A 3D nyomtató segítségével debütáló Fantasztikus Garibaldi Farmer Órák az Indiegogo-n

Ahogy a 3D-s nyomtatás, lassan de biztosan minden szempontból elárasztja az otthonunkat és a...

rákbeteg kap 3D-vel nyomtatott akril csigolyát
A világon először egy Horvát rákbeteg kap 3D-vel nyomtatott akril csigolyát

Ma nemcsak a 3D nyomtatás területén, de világviszonylatban a rák elleni harcban is óriási...

3D-vel nyomtatott, GPS-szel felszerelt ’Restricta’ Fényképezőgép
A 3D-vel nyomtatott, GPS-szel felszerelt ’Restricta’ Fényképezőgép, ami megakadályozza, hogy sablonos fotók készüljenek a népszerű látnivalókról

Amikor a fényképezés először bevezetésre került, nem volt más mint egy speciális és komplikált...

3d nyomtatás antigravitáció3
3D nyomtatással készített “antigravitációs” eszközt egy vegyész

Sokan még ma is futurisztikus technológiaként tekintenek a 3D nyomtatásra, pedig Nyugaton az egyre...

3d nyomtatott drone
Hajóin nyomtat egyesi drónokat az amerikai haditengerészet

A 3D nyomtatással foglalkozó globális közösség egyik kedvenc játékszerei a drónok – a legváltozatosabb...

A NASA már teszteli a nyomtatott rakétát

Tesztüzemben a NASA új rakétája, mely nagyrészt 3D-nyomtatott elemekből áll.         (tovább…)

3D nyomtatott exoskeletonnal jótékonykodik a Magic Arms

A 3D nyomtatás segítségével a hagyományos gyártási módszerekhez képest töredékáron állíthatunk elő tökéletesen működőképes...

3d csokinyomtató
Új csokinyomtatót mutatott be a Choc Edge

Az ételek 3D-nyomtatása az iparág egyik legizgalmasabb, legpezsgőbb területe – nem is véletlenül, hiszen...

3d nyomtatott protézisek2
135 milliót kaszált a tőzsdén a nyomtatott protéziseket gyártó ConforMIS

Az additív gyártási technológiák a szemünk előtt forradalmasítják az orvostudományt, nem meglepő hát, hogy...

3d nyomtatott napelem hajlékony
Papírvékony 3D-nyomtatott napelemekkel vinnének energiát vidékre

Az alternatív energiaforrások és technológiák iránti megújult nagyfokú érdeklődés miatt, amely nem kis részben...

3d nyomtatott batman ruha
3D-nyomtatóval élethű Batman-ruhát is gyárthatunk

Iron Man és Samus után újabb komoly, profi 3D-nyomtatott jelmez jelent meg a cosplay-szcénában....

3d nyomtatott híd 11
A világ első 3D-nyomtatott hídját építik meg Amszterdamban

Amszterdam sok éve a turisták kedvelt célpontja, minden évben százezrek látogatnak a csodaszép városba....

Gondolatokkal irányítható robotkart fejlesztett egy 19 éves zseni

Bár rengeteg formabontó 3D-nyomtatott protetikus eszközt, művégtagot láthattunk már az elmúlt években, egyikük sem...

Föld alatti városokat, városi farmokat és 3D-nyomtatott házakat várnak a futurológusok

Hogyan fogunk élni a jövőben? Ez az egyik olyan kérdés, amely számtalan sci-fi témájú...

Percek alatt felépíthető 3D-nyomtatott házat terveztek

Az elmúlt években a 3D-nyomtatás bebizonyította, hogy sokkal innovatívabb terület, mint azt korábban bárki...

8-olcsó lábrögzítő készíthető 3D-nyomtatással
Könnyű, személyre szabható és olcsó lábrögzítő készíthető 3D-nyomtatással

A 3D nyomtatás az orvostudomány terén is jelentős hozzájárulásokat tesz, elsősorban a protetika terén...

3d nyomtatás cd és dvd-ből
Újrahasznosított CD-kből és DVD-kből gyártanak 3D-nyomtató töltőanyagot

Ahogyan egyre több 3D-nyomtató érhető el gyakorlatilag a felhasználók minden típusa számára, a töltőanyagok...

dron és 3d nyomtatás
Drónra szerelt 3D-nyomtatóval forradalmasítaná az ipart a Gansler

A technológiai áttörések általában a létező ipari eljárások hibáinak és korlátainak felismeréséből indulnak ki...

aerogel
Energiatárolásra alkalmas „folyékony füstöt” készítettek 3D-nyomtatással

A “folyékony füst” néven is emlegetett aerogél egy ultrakönnyű szintetikus, porózus anag, amelyet gélből...

3d nyomtatott cipő
Ezüstérmes lett a „Future” 3D-nyomtatott sportcipő

Nem új ötlet a 3D-nyomtatásban az esztétikus és kényelmes cipők nyomtatása, a múltban azonban...

osszd meg 3d scannelt képet 1
Scandy: 20 dollárért készíthetsz, oszthatsz meg és nyomtathatsz 3D-szkenneket

A New Orleansban működő Scandy vállalat új személyre szabott szolgáltatást indított, mellyel a szélesebb...

quadkopter 3d nyomtatással 1
Új kvadkopter-dizájnnal jelentkezett a Hovership

A 3D-nyomtatással foglalkozó közösségben rendkívül népszerűnek számítanak a nyomtatható kvadkopterek – ez nem is...

3d nyomtatással készített okos bringát a Ford 5
3D-nyomtatással fejleszt forradalmi okoskerékpárokat a Ford

Manapság nem vagyunk híján elképesztő terveknek, amelyek a közlekedés jövőjét forradalmasíthatják Elon Musk Hyperloop...

3d nyomtató legóból
LEGO-ból készített kézi 3D-nyomtatót egy diák

A legnagyobb újítások a sokszor nem titkos kormánylaborokból, több száz tudóst foglalkoztató intézetekből kerülnek...

3d-nyomtatott-gitár-2
Első alkalommal árvereztek el 3D-nyomtatott gitárt

Néhány évvel ezelőtt még kivitelezhetetlen lett volna, de ma már a nyomtatott hangszerek, például...

3D-s nyomtatott eiffel torony
Kétméteres, százrészes Eiffel-tornyot nyomtatott egy svájci tanár

Aki a webet bújja érdekesebbnél érdekesebb nyomtatható modellek után kutatva, jól tudja, mindig találhat...

mátrix sentinel model 3d nyomtatva
500 nyomtatott alkatrészből működő Mátrix-őrszem

A Mátrix sci-fi univerzumában az őrszemek vérfagyasztó gyilkológépezetek, melyek az emberek halott városainak csatornáiban...

Extravagáns desszertek 3d nyomtatóval
3D csokinyomtatót mutattak be a CES-en

A 3D System a Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show-n mutatta be legújabb termékét,...

Fegyvernyomtatás 3D nyomtatóval

Fegyvernyomtatás FFF Nyomtatóval Lőfegyver műanyagból? – talán megmosolyogtató ilyen formában a kérés, de 3D nyomtatási...

Makettek és modellek 3D nyomtatása

Építészek és formatervezők számára, de az otthoni hobbi szinten makettet és modellt készíteni vágyók...

A 3D szkennerek általában

A 3D szkennerek olyan eszközök, amelyek a tárgyakat digitalizálják, azok fizikai geometriáját anélkül mérik...

3D nyomtatóanyagok

Napjainkban a nyomtatás terén egy forradalmian új technológiája hódít teret a hagyományossal szemben: a...

Hogyan működnek a 3D nyomtatók?

A nyomtatók működésének elve alapjában véve nem tér el a hagyományos, tintasugaras nyomtatókétól, azonban...

A 3D-s nyomtatás hihetetlen világa

Ma már nem úgy kell kezdeni egy ilyen témakörben az írást, hogy „már lehetséges...