500 nyomtatott alkatrészből működő Mátrix-őrszem

mátrix sentinel model 3d nyomtatvaA Mátrix sci-fi univerzumában az őrszemek vérfagyasztó gyilkológépezetek, melyek az emberek halott városainak csatornáiban és járataiban portyázva kutatnak védtelen emberek után. Polipszerű csápjaik és az a képességük, hogy olyan könnyedséggel szelik a levegőt, mintha csak úsznának, az egyik legemlékezetesebb akciójelenetet adta nekünk az első Mátrixban. Most pedig lehetséges, hogy 3D-nyomtatással egy gyönyörű, valósághű replikát készítsünk róluk otthon, köszönhetően Reg Taylor letölthető tervének.

mátrix sentinel model 3d nyomtatva

Mielőtt azonban belekezdenénk, bizonyosodjunk meg arról, hogy kellő mennyiségű idővel és türelemmel rendelkezünk. Az őrszem ugyanis 500 különálló 3D-nyomtatott alkatrészből áll, összeállítása pedig összesen 241 órát vett igénybe.

mátrix sentinel model 3d nyomtatva 3

mátrix sentinel model 3d nyomtatva 2

Hogy nekikezdhessen a tervezésnek, Taylor mindenek előtt háromszor megnézte mind a három Mátrix-filmet. Ekkor döntött úgy, hogy végül egy őrszemet épít, mint a leginkább megvalósítható replikát. A csápokkal kezdett, mivel ezek megadták, hogy a testnek mekkorának kell majd lennie. “Egy ilyen nagyszabású projektnél nem könnyű megmondani, mekkora is lesz a kész model”, mondta el Talyor, aki mind a tíz csáp kinyomtatása után jött rá, hogy valami hatalmasat épít.

Ebben a szakaszban nem a tervezéshez, inkább a nyomtatáshoz kellett sok idő. Mind a tíz csáp 30 részből áll, azaz összesen 300-ból. Ezután következtek a karmok, amelyek öt, négyszer legyártott részből állnak – így érünk el félezer alkatrészhez. A karmok egyébként három helyen hajlíthatóak, így különféle pózokba állíthatóak.

mátrix sentinel model 3d nyomtatva 4

mátrix sentinel model 3d nyomtatva 5

Ezután jött a hátlap, amelybe a csápok illeszkednek, majd a fő test, amelyet nagy mérete miatt két részben kellett kinyomtatni. A művész eredetileg egy állványt is akart készíteni, a modell azonban végül olyan nagy és erős lett, hogy képes a saját súlyát megtartani.

mátrix sentinel model 3d nyomtatva 6

A legtöbb alkatrészt Taylor egyszerűen összekapcsolta, kivéve a fő testet, amelyet ragasztással rakott össze. A karmokat tartó kis alkatrészeket forrasztással fixálta. A modellhez tatozó tervek és az összeállítási útmutató a My Mini Factory-n érhetőek el, rengeteg más 3D-nyomtatható modellel együtt.

mátrix sentinel model 3d nyomtatva 7

mátrix sentinel model 3d nyomtatva 8

mátrix sentinel model 3d nyomtatva 9

Az eredetileg az Egyesült Királyságból származó Taylor jelenleg Franciaországban él feleségével és lányával. Első 3D-nyomtatóját mindössze 18 hónappal ezelőtt vásárolta meg, profiljában azonban máris 32 modell szerepel, a divatos karkötőktől a steampunk gránátokig és működőképes GoPro kameraalkatrészekig. Legújabb modellje azonban különleges, mivel az MMF adatbázisában ez az egyetlen Mátrix címkével ellátott darab.

 

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%