Hívjon minket bizalommal! 06-30-336-0894
ELKÖLTÖZTÜNK!
ÚJ címünk: Thallóczy u. 27. 1115 Budapest
Hívjon minket bizalommal: 06-30-336-0894

3D Nyomtatók

Tovább a Webshopba

.
3D Nyomtató Vásárlása: fontos tudnivalók

A 3D nyomtató nem egy szokványos termék. Csupán néhány éve jelentek meg a piacon a mindenki által elérhető árú asztali FFF, FLM és FDM 3D nyomtatók, de ma már azonban több száz modell közül válogathatunk. A gyors fejlődést jellemzi, hogy vannak nagyon jó, innovatív megoldások, a piac azonban sajnos hemzseg az olyan 3D nyomtatóktól is, melyek nem fogják kielégíteni minőségi elvárásainkat és csalódást fognak okozni. Ezen az oldalon megpróbálunk minden olyan információt összegyűjteni, amelyek birtokában nagy biztonsággal kiválasztható a megfelelő készülék és elkerülhetjük egy zsákbamacska vásárlását.

3d nyomtató vásárlás

 

3D nyomtatók fontosabb paraméterei, specifikációi, jellemzői

Nyomtatási méret

Először érdemes eldöntenünk hogy pontosan mire szeretnénk használni készülékünket, pontosabban milyen és mekkora tárgyakat fogunk nyomtatni vele. Az asztali 3D nyomtatók általában 10-20, maximum 30 centis tárgyak nyomtatására alkalmasak, az asztali 3D nyomtatási technológia határai utóbbinál már jelentkezni kezdenek. Léteznek ugyan nagyobb gépek, ezek azonban nem fogják tudni azt a minőséget produkálni, melyet egy átlag felhasználó elvár nyomtatójától, illetve karbantartásuk sokszor több időt vesz igénybe mint maga a nyomtatás. Ilyen tárgyak nyomtatását általában jobb, ha a tárgyat több részre osztjuk fel és 3D nyomtatjuk ki. Az alapanyagok többsége kiválóan ragasztható, így a módszerrel egy rendkívül stabil, sokszor mérethelyesebb modellt kaphatunk, mintha egyben nyomtattuk volna. Az asztali 3D nyomtatás alsó határa a pár milliméteres határon mozog, ennél kisebb tárgyak nyomtatását bízzuk inkább ipari  nyomtatókra.

A nagyobb 3D nyomtatók általában lényegesen drágábbak kisebb társaiknál, így akkor járunk a legjobban, hogyha a céljainkra éppen megfelelő 3D nyomtató mellett döntünk.

3D nyomtatás micro

Rétegfelbontás

A  rétegfelbontás a tárgyasztalra nyomtatott egyes rétegek vastagságát jelenti. Talán ez az a paraméter, mely a legjobban befolyásolja a nyomtatott tárgyak felületének minőségét és így megmutatja a 3D nyomtatók közötti minőségbeli különbségeket is. Érdemes megjegyezni, hogy sok gyártó az elméletileg legnagyobb elérhető rétegvastagságot adja meg termékénél. Ez azt az értéket jelenti, amely fizikailag még lehetséges, azaz a léptetőmotor egy lépésére mennyit süllyed le a nyomtatóasztal. Ez sokszor csupán 0,01 vagy 0,02 mm az orsó menetemelkedésétől függően, ilyen kicsi különbségnél azonban nagyon precíz mechanikára és nyomtatófejre, valamint pontos firmware beállításokra van szükség ahhoz, hogy a fúvóka ne csak belemaszatoljon az előző rétegbe, hanem önálló réteget hozzon létre. Érdemes tehát nem csak a beállításokat, hanem a kinyomtatott tárgyak minőségét élőben is leellenőrizni, mivel sokszor lényeges az eltérés a papírformához képest. Az általunk tesztelt 3D nyomtatók közül jelenleg a Raise 3D Pro 2 rendelkezik a legmagasabb elméleti rétegfelbontással (0,01 mm).

A gyakorlatban általában 0,1-0,2 mm-es felbontás jelenti a standard beállítást és csak ritkán, esetleg nagyon kis tárgyak esetén használjuk a 0,05 mm-es vagy esetleg a 0,02 mm-es rétegvastagságot.

3D nyomtató rétegfelbontás

Felületminőség

A nyomtatott tárgyak felületének minősége talán az a jellemző, mely nem írható le különböző összehasonlítható paraméterekkel, így mindenképpen ajánlott élőben megtekinteni egy-két kinyomtatott tárgyat mielőtt megvásároljuk a kiszemelt 3D nyomtatót. A gyártók honlapján lévő fotók sokszor hasznos támpontot adhatnak, azonban a különböző filamentekkel nyomtatott és utólagos megvilágítással kozmetikázott tárgyak sokszor sajnos nem a realitást mutatják.

Összességében a mechanika kifinomultsága, a firmware és a szoftver helyes beállításai eredményezik az egyes rétegek széleinek minőségét, azok egymáshoz viszonyított vertikális helyzetét is. Pontos képet kaphatunk, amennyiben közelebbről megnézzük a nyomtatott tárgyak felületét. Az alábbi képen három professzionális 3D nyomtató
(Ultimaker 2, Makerbot Replicator 2, bq Witbox) összehasonlító tesztje látható nagy sebességnél.

3D nyomtató teszt

Sebesség

A sebesség egy további fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni a megfelelő 3D nyomtató kiválasztásánál. Ne válasszunk például lassú gépet, ha azzal gyakran, napi szinten akarunk nyomtatni, így rengeteg időt és pénzt takaríthatunk meg.

A sebességet általában mm/s-ban adják meg a gyártók, itt szintén szembesülhetünk azzal a helyzettel, hogy néhány helyen az elméleti maximumot adják meg, sok esetben az extruder nem is tud olyan gyorsan dolgozni, ahogy azt a léptetőmotorok mozgatják, a minőségromlásról nem is beszélve. A piacon a legjobb 3D nyomtatókkal komolyabb minőségbeli romlás nélkül elérhetjük a 100 mm/s-ot is, e fölé azonban nem érdemes menni, már csak a készülékek élettartama miatt sem, a gyors mozgások ugyanis megrövidíthetik azt.  Általában 60-80 mm/s-os sebességgel történik a nyomtatás, építő kit-eknél ennél azonban alacsonyabb is lehet az ajánlott sebesség. Ismét érvényes a szabály, hogy lehetőleg ne (csak) specifikáció alapján válasszunk készüléket, mindenképpen győződjünk meg a kinyomtatott eredményről is!

Nyomtatható anyagok (Filament)

Az asztali FFF 3D nyomtatók igen nagy százaléka PLA-t használ standard nyomtatószálként, ennek az anyagnak az alkalmazásával hozható létre a legszebb felületi struktúra és fűtött asztalra sincsen szükség, a deformáció ugyanis csak igen kis mértékben jelentkezik. Előfordulhat azonban, hogy különleges céljainkra nagy hőterhelésnek kitehető, vagy például rugalmas anyagra van szükségünk, így figyelni kell arra is, hogy a kiszemelt 3D nyomtató fel tudja dolgozni ezeket az anyagokat is. Itt a legfontosabb az extruder felépítését megemlíteni, mely sokszor önmagában behatárolja a nyomtatható anyagok listáját. Sok hotendben például PTFE szigetelést használnak, mely maga is megolvad magas hőmérsékleten, így nem fűthetjük fel azt nagyon, hogy speciális anyagokat nyomtathassunk magas hőmérsékleten. Egy másik problémát jelent rugalmas anyagok nyomtatásánál a továbbító mechanika felépítése is. Minél nagyobb a távolság az extruder léptetőmotorja és a hotend bemeneti nyílása között, annál valószínűbb hogy a flexibilis nyomtatószál itt el fog hajlani és megakadásával meghiúsul nyomtatásunk.

Továbbá érdemes odafigyelni a használt Filament átmérőjére is, tapasztalataink szerint az 1,75 mm-es nyomtatószállal nagyobb pontosság és szebb felületi minőség érhető el, mint a 3 mm-es verzióval. Amennyiben több anyagot is ki szeretnénk próbálni figyeljük arra is, hogy a nyomtatóba csak az adott gyártó által forgalmazható tekercseket tudjuk berakni vagy használhatunk hozzá bármilyen más 3D nyomtató filamentet is. Ezzel nem mellékesen sok pénzt is megtakaríthatunk.

Nyomtatószálaink összehasonlítását itt találja.

3D nyomtató anyag

Extrák

A gyors fejlődés egyik következménye hogy nagyon sok, különböző 3D nyomtató található a piacon, rendkívül különböző megoldásokkal és extrákkal felszerelve. Összegyűjtöttünk néhányat ezek közül, melyekkel gyakran találkozhat a vásárló:

SD kártya olvasó: lehetővé teszi a PC nélküli nyomtatást, ezentúl nem leszünk asztali gépünkhöz vagy laptopunkhoz kötve.

Kijelző: a számítógép nélküli üzemen kívül további előnye hogy akár nyomtatás közben is módisíthatjuk vele a sebességet, illetve beiktathatunk egy szünetet is. Továbbá vezérelhetjük a nyomtatószál cseréjét és a kalibrációt is.

LED megvilágítás: FFF és FDM nyomtatóknál csupán a megjelenést hívatott javítani, funkcionális hatása nincsen, persze azért nem árt ha látjuk mi zajlik a készülék belsejében.

Automata kalibráció: hasznos funkció, mellyel a manuális szintezést válthatjuk ki, meggyorsítva a nyomtatás indítását.

Dual Extruder: néhány gyártó kínálatában találhatunk két nyomtatófejes készülékeket is. Jóllehet, mára viszonylag kiforrott technológiáról beszélhetünk, a nyomtatás sosem lesz olyan jó felületminőségű mint egy fejjel nyomtatva.

Zárt nyomtatótér: egy nagyon hasznos tulajdonság, mely jelentősen csökkenti a nyomtatott tárgyak deformációját, vetemedését az állandó hőmérsékletű légtér biztosításával.

 

Reméljük hogy minden információt megtalált oldalunkon, amennyiben konkrét kérdése van kérjük töltse ki
online 3D nyomtató vásárlási tanácsadás ívünket.