SLA kontra SLS: A különbségek – Egyszerűen

SLA kontra SLS: Két lézer technológia, két hasonló használati mód, két különböző eredmény.
Tudj meg többet a két 3D nyomtatási technológia közti különbségekről.

Így működik az SLA

Az SLA, vagy sztereolitográfia, egy 3D nyomtatási eljárás, amely lézert használ és gyantával működik. Nem úgy mint a DLP (digital light projektion/digitális fénykivetítés), ami egy kivetítő képernyőt használ. Az SLA-t az különbözteti meg tőle, hogy egyetlen lézert használ, ami a konkrét pontokra irányulva keményíti meg a tárgyat.

Az tálcára nyomott első 2D-s tárgy lesz a nyomat első rétege, amely általában fejjel lefelé van felfüggesztve egy felületre. Ez a felület eleinte a resin tartály felszínén pihen, és fokozatosan emelkedik, ahogy egyre több és több réteg szilárdul meg. Elmondhatjuk, hogy SLA-val lényegében fejjel lefelé nyomtatunk 3D-ben.

A legtöbb SLA gép egy UV lézert és UV-ra kötő gyantát használ, ami a környező UV fények miatt nehezebbé teszi a beállításokat és az utómunkát. A gyanta gyakran mérgező és kellemetlen szagú, ártalmas gőzök szabadulhatnak fel.

A lézer kétféleképpen mozgatható. A legnépszerűbb, leghatékonyabb és legköltségkímélőbb megoldás az, amikor tükrök segítségével játszanak a lézerrel a nyomat felülete körül, de van egy olyan működési elv is, amikor egy állványzattal mozgatják a lézert ugyanúgy, mint, ahogy egy FDM nyomtatónál mozog a hotend.

Az SLA erőssége, hogy képes sokkal részletesebb tárgyak nyomtatására, mivel a lézer fókuszszélessége a hagyományos FDM gépek fúvóka méretéhez képest egészen kicsi.

Így működik az SLS

Az SLS annyit tesz, mint szelektív lézeres szinterezés (selective laser sintering), és ipari környezetben ez egy sokkal jellegzetesebb 3D nyomtatási eljárás. Az SLS gépben a lézer porból olvasztja össze a tárgyat vagy szinterezéssel állíta elő azt.

Egy SLS nyomtatóban a lézer változtatja a teljesítményt, melyet az határoz meg, hogy épp milyen anyaggal dolgozik a gép. Az SLS nyomtatókat a műanyag nyomtatás mellett gyakran használják fém és kerámia nyomtatásra is.
Azonban, a lézer ezekben a nem mindennapi anyagokban nem képes teljesen szilárd kötést létrehozni, és a nyomatot az utómunka során gyakran sütőben vagy kemencében kell „kiégetni”, mielőtt elérné a teljes szilárdságát.

Az SLS nyomtatók alapanyagai por formában érkeznek, a nyomtatón belül elhelyezkedő görgős berendezés pedig folyamatosan „nyers” rétegeket tesz a már részben szinterezett rétegekre.
Nagy előnye ennek az lejárásnak az, hogy nincs szükség a nyomtatott alátámasztásokra, mivel a tárgyat körbevevő nem szinterezett anyag támaszként működik az egész nyomtatási folyamat alatt.
Ennek eredményeként az elemek sokkal összetettebbek, mind a geometriai szerkezet, mind pedig az egymásba kapcsolódó alkatrészek tekintetében.

Az SLS nyomtatás másik erőssége a hasznos alapanyagok sokkal szélesebb skálája, más eljárásokkal szemben sokkal pontosabb nyomatok kivitelezése, ami pedig erősebb és megbízhatóbb alkatrészeket eredményez.

Közvetlen összehasonlítás

E között a két technológia között a fő hasonlóság a lézer használata. A lézerek nem csak pontosabbak, de fölöslegessé teszik a fűtést és a hotendet, illetve a nyomatok vetemedésével sincs több probléma.

Technológia

A legtöbb SLA gépben a tükrök használatánál kezdődnek a problémák. Ahogy a tükör forog, a lézerpont kissé oválissá válik, amely befolyásolhatja a nyomtató pontosságát.
Az SLS gépek is produkálják ezt a jelenséget, azonban a fejlettebb rendszerek használata miatt sokkal kisebb mértékben.

Az SLS gépekben található magasabb energiájú lézerek miatt ezek sokkal veszélyesebbek, ezért az SLS gépek teljesen zártak, emiatt viszont rálátásunk sincs a nyomatra.
Az SLA gépekben a lézer sokkal kevésbé erőteljes, így a nyomtatóhoz használt színezett üveg vagy műanyag rálátást enged a felhasználónak a nyomatra, anélkül hogy a kiszökő káros UV fény sérülést okozna.

Anyag

Az SLA nyomtatáshoz használt gyanták drágák és mérgezőek. A gyanta nyomatok utómunkája rendetlen, időigényes és kissé veszélyes is, mivel nem akarunk hozzáérni a folyékony állagú gyantához. Ellentétben, az SLS nyomtatókhoz használt porokat könnyű kezelni. És, bár ezek szintén elég drágák, a kész tárgy könnyen tisztítható a további utómunka előtt.

A kész termék

Az egyik legfontosabb tényező az összehasonlításnál a különböző felhasználási célokra való alkatrészek alkalmassága. Az SLA nyomtatók általában nagyon részletes alkatrészeket gyártanak, de törékenyek és semmilyen mechanikai célra nem alkalmasak.
Ezzel szemben az SLS nyomtatók képesek részletgazdag alkatrészek előállítására számos erős anyag használatával, mint például a fém, ami tökéletesen alkalmas sokféle mechanikai célra.

Azonban a használati esetek nem egyedüli fontos jellemzői a nyomtatásnak. A másik tényező az, hogy mennyire komplexen nyomtathatók a modellek. Itt, az SLS nyomatok támasztékainak hiánya határozottan hasznos funkció, mely segíti az egyre bonyolultabb modellek létrehozását, míg az SLA korlátozott a szükséges támasztékok miatt. Mindkét gépnél lehetséges a helyben nyomtatás mechanizmusa, de SLA-nál az utómunka nehezebb, mint SLS-nél.

Méret

Az SLA nyomtatók általában kisebb, asztali használatra való gépek, míg az SLS nyomtatók továbbra is a nagy méretű modellekre korlátozódnak, ezek a gépek nagyok és sok energiát igényelnek. Míg az SLA lehet, hogy sokkal kényelmesebb, az SLS nyomtatás képes nagyobb modelleket – vagy több kisebbet gyorsabban – előállítani, mint egy SLA gép. Ez köszönhető a megnövekedett nyomtatási területnek, illetve annak, hogy as SLS gépeknek nincs szükségük támaszanyagra.

Költség

Egy másik tényező az ár. Az SLA és gyanta-alapú nyomtatók ma kevesebb, mint 200.000 Forintért elérhetőek, míg az SLS gépek darabja még mindig jóval több, mint 2.000.000 Forint. Mindkét kivitelnél a költségek idővel megnövekednek, mivel az anyagok gyakran szabadalmazottak és meglehetősen drágák.

Ítélet

Szóval, mi a lényeg? Attól függ, mire van szükséged, és mennyit vagy hajlandó belefektetni egy 3D nyomtatóba.

Ha kevés pénzed van, és szuper-magas felbontású modellekre van szükséged, de nem fontos számodra a mechanikai rugalmasság, akkor határozottan az SLA a jobb választás.

Ha szakmabeli vagy és van rá egy nagyobb összeged, illetve fontos a pontos, működő modellek nyomtatása csúcsminőségű anyagokkal, az SLS lesz számodra a legjobb választás.

Forrás: All3DP

Szeretné kipróbálni az SLA vagy SLS nyomtatókat?

Forduljon hozzánk bizalommal!

 • Additív gyártástechnológiai tanácsadás
 • 3D nyomtatás szolgáltatás és bérgyártás
 • 3D nyomtatók és 3D szkennerek forgalmazása
 • Oktatás és szerviz

  Az Ön 3D tech specialistái várják megkeresését!

  A küldéssel elfogadom az adatvédelmi feltételeket.

  Megkereshet minket E-mail-ben office@3dee.hu, illetve telefonon +36 1 210 0286 is!

  Tetszett a bejegyzés, megosztom!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


  1%
  5%
  11%
  12%
  23%
  24%
  35%
  36%
  47%
  48%
  59%
  51%
  62%
  63%
  74%
  75%
  86%
  87%
  98%
  99%