Arcpajzzsal a COVID-19 krízis ellen

Hazai, additív gyártással a krízis ellen

Az elmúlt időszakban a krízishelyzet összefogásra és kreatív megoldások fejlesztésére ösztönözte a magyar 3D nyomtatós közösségeket. Sokan felismerték, hogy a technológiával kiváló arcpajzs alkatrészek gyárthatók, melyekre nagy igény van mind az egészségügyi dolgozók körében, mind közintézményekben és a privát szektorban is. Nemzetközi szinten elsőként a Prusa Research alkotott egy 3D nyomtatható modellt, majd hamarosan elindult több, hazai közösségi kezdeményezés is a témában.

A projektünk célja, hogy támogassuk a hazai egészségügyi személyzet ellátását a felszereléssel, illetve mindenkit, aki úgy érzi, hogy munkavégzéséhez segítséget nyújtana az arcpajzs használata.

Március közepe óta osztrák kollégáinkkal együttműködve, fejlesztőcsapatunk 10 verziót dolgozott ki, melyet magyar és osztrák háziorvosok és nővérek segítségével teszteltünk.

Arcpajzs modellből több is létezett, így nem csak a fejlesztésben vettünk részt, de szabad kapacitásunkat is rendre ezek gyártására használtuk fel. Az elmúlt időszakban egyre égetőbb probléma lett a hazai alapanyaghiány (PET-G fólia), ezért első sorban külföldről próbálunk meg alapanyagot beszerezni, hogy ezzel se növeljük tovább a hazai ellátási problémákat. Ami a finanszírozást illeti, startup vállalkozásként korlátozottak a lehetőségeink. A külföldi anyagbeszerzés nem olcsó, illetve adófizető, számos alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásként működési költségeinket is magunknak kell fedeznünk. Ennek ellenére igyekszünk a szabad kapacitásunkkal gyártott pajzsokat adományként, térítésmentesen eljuttatni a közintézményekbe. Egy pár százas mennyiségnél azonban véget érnek lehetőségeink, így a privát megkereséseket csak önköltségen történő gyártással tudjuk kielégíteni, az alapanyagárak függvényében.


A FaceShield FS-01-es arcpajzs

Az FS-01-es arcpajzs fejlesztésénél első szempontunk a kényelem volt. Felhasználói visszajelzések figyelembevételével egy olyan, könnyített konstrukciót alakítottunk ki, mely órákon át viselhető, súlya mindössze 87 gramm! További szempontként fontosnak tartjuk, hogy a pajzs fertőtleníthető és újra felhasználható, hosszú életű legyen, ezt támogatja a PET-G alapanyagválasztás is. Utolsó szempontként a 3D-nyomtathatóságot optimalizáltuk, a keret akár egy óra alatt legyártható.

Az FS-01 funkciója az arcra irányuló légáramlat és a benne található cseppek áramának terelése, az arc véletlen megérintésének megelőzése

A PET-G alapanyagból additív gyártással (FFF) készített keretet egy állítható gumiszalag rögzíti a fejen. A szintén PET-G anyagú védőfólia erre erősíthető fel. Az alkotóelemek szerszám nélkül, előzetes ismeret nélkül összeszerelhetők, illetve tisztítás vagy fertőtlenítés céljából szétszedhetők. Az egyéni méret beállítása az előre lyukasztott gumiszalag segítségével történik, mely igény esetén méretre is vágható.

Az FS-01 előnyei:

  • ellenálló PET-G anyagból készült
  • teljes egészében fertőtleníthető 
  • extra könnyű konstrukció: csak 87 g!
  • szemüvegesek is viselhetik
  • kényelmes, univerzális forma
  • több színben is elérhető
  • állítható méret.

Magyar termék

.

.

Alapanyag – keret: PET-G (Polyethylenterephthalat Glycol)
Alapanyag – fólia: PET-G (Polyethylenterephthalat Glycol)

A tisztítás többek között a következő fertőtlenítőszerekkel lehetséges:
Etil-alkohol, izopropil-alkohol, nátrium-hipoklorit <12% és hidrogén-peroxid <30%.

FIGYELEM: habár az arcpajzsok alkalmazása a COVID-19 típusú koronavírus ellen a WHO által ajánlott intézkedés, jelen termék nem minősül az EU2016/425 szabvány szerinti egyéni védőfelszerelésnek, nem nyújt direkt védelmet és semmiképp sem nyújt teljeskörű védelmet COVID-19 koronavírus, vagy más kórokozók ellen. Általánosan javasolt a WHO ajánlásának megfelelő egyéni védőfelszerelés használata e célból, vagy akár az arcpajzs kiegészítéseként.


Arcpajzs 3D nyomtatása:

Az arcpajzs bárki által szabadon nyomtatható, a fájlok ingyen letölthetők.

Ajánlott 3D nyomtatási paraméterek:

Alapanyag: PET-G filament
Nyomtatási hőfok: 240 °C
Infill: 25%+
Falvastagság: 1,2 mm+

Ajánlott pajzs alapanyag:

0,5 mm vastagságú PET-G fólia

.

Licensz: CC BY-NC 4.0

fs01-3d-nyomtatas-400x350
3d-nyomtatott-arcpajzs-gyartas-400x350

Adományként célba ért pajzsok

Az első szállítmányunkat kórházi dolgozók és háziorvosok kapták meg, akik folyamatosan hasznos visszajelzésekkel látnak el minket.

3d-nyomtatott-arcpajzs-orvosi-500x500

Adományozás támogatása

Startup vállalkozásként erőforrásaink korlátozottak. Amennyiben segíteni, vagy szponzorálni szeretné adományozó projektünket, keressen minket E-mailben vagy telefonon!
Kapcsolat: office@3dee.hu

Arcpajzs rendelése

Szeretne arcpajzsokat rendelni? Közintézményeknek díjmentesen, lehetőségeinkhez mérten biztosítjuk őket, a privát megkereséseket önköltségen tudjuk teljesíteni. Kapcsolat: office@3dee.hu

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%