Jay Leno elviszi a Local Motors 3D nyomtatott autóját egy körre a nemzeti TV-n

Leno es Rogers körbecirkálnak az elektromos hajtóműjű hibriden

Az egyik legünnepeltebb késő esti show személyiség mellett, aki egy legenda az autóipar rajongói között, a 3D technológia egy csapásra, hivatalosan is bekerült a televíziózás történetének krónikájába.

Míg legtöbbünk az ősz hajú Jay Leno-t, az NBC Ma Este Jay Leno-val című műsorából ismeri, az amerikai komikus egy kőkemény autórajongó is, akinek nemcsak 286 járműve van (169 autó és 117 motorkerékpár), de egy elismert szaktekintély is, aki darabokra tudja ezeket szedni, újra összerakni és mindenben az egyedi modellek helyreállításától a sugárhajtású hibrid technológiáig tanácsot adni. Nem meglepő tehát, hogy Ő legyen az első, aki beugorjon a 3D nyomtatású motorwagonba és bemutassa a Local Motors világon az első 3D nyomtatott autóját főműsoridős tévésorozatában a Jay Leno Garázsában.

jay leno 3d nyomtatott autóval

Akár autórajongó vagy, akár nem, Local Motors egy elég nagydolog. Nemcsak hogy ők tervezték és készítették a világ első útrakész 3D nyomtatott autóinak sorozatát, de nemrég bejelentették, hogy az LM3D Swim modell lesz az első kereskedelmi forgalomban kapható 3D nyomtatott autó, amit már a jövő évben meg lehet vásárolni mindössze $53,000.

Jay Leno Garázsa, egy népszerű autóipari webes sorozat, ami egy annál is népszerűbb egy órás főműsoridős televíziós sorozattá nőtte ki magát, amit minden héten a CNBC Prime sugároz. A sorozat e szezon ötödik részében mutatta be a Local Motors-t hatékonyan a pop kultúra reflektorfénybe állítva a 3D-vel nyomtatott autóipari technológiát. A sorozat minden autóipari dologra kiterjed, beleértve a klasszikus autókat, szuper autókat, helyreállítási projekteket és természetesen a legutóbbi autóipari technológiát. Minden epizód házigazdája maga Jay Leno.

A nemrég sugárzott epizódban, Leno Jay Rogers-el a Local Motors elnök-vezérigazgatójával és társalapítójával beszélget, viszi próbaútra a 3D nyomtatott Strati-t és bár hiába, de még kalapáccsal össze is próbálja törni 3D nyomtatott alkatrészeket. „Nem lehet a jövő gépkocsijáról beszélni anélkül, hogy Jay Rogers-el beszélnénk,” mondta Leno, ahogy bemutatta a sugárzó elnök-vezérigazgatót.

Leno es Rogers körbecirkálnak az elektromos hajtóműjű hibriden
Leno es Rogers körbecirkálnak az elektromos hajtóműjű hibriden

Mialatt Leno-val megvitatják a gépjárművek jövőjét, Rogers „demokratizált innováció-ként”, ismerteti a Local Motors eljárását, rámutatva a co-creation methodology/a társ alkotás módszertanára. Amíg a saját ízlésre szabható LM3D Swim nagy részben 3D nyomtatással lesz legyártva, a cég nemsokára megnevez egy autóipari partnert a jármű hajtóműjének és alvázának gyártására. Ezen kívül, az LM3D Swim végső tervét a cég Project Redacted/Szerkesztett Projekt tervezői felhívása során választották ki, amiben befolyásos tervezőket hívtak meg, hogy kidolgozzák a jövő autójának teljesen egyedi tervrajzát. Nem véletlenül Leno maga, sztár szakértőként vett részt a Project Redacted versenyen, hogy autós szakértelmének felhasználása segítségével kiválasszák a Washingtoni Kevin Lo-t a győztest.

A technológia bemutatása után, itt volt az ideje, hogy megadják a nézőknek azt, amit igazán akartak: valóban Leno vezesse a 3D nyomtatott autót. Először, kölcsönkapta a Local Motors-tól a Rally Fighter Chassis/váz alapján készült elektromos hibrid járművüket. Aztán, Leno és Rogers tettek egy kis kitérőt a műhelybe, hogy megnézzék azokat az anyagokat, amiket a 3D nyomtatott autók készítéséhez használnak. Miután még mindig széles körben elterjedt az a tévhit, hogy a 3D műanyag alkatrészek eredendően gyengék, Rogers felkérte Leno-t, hogy néhány 3D nyomtatott alkatrész szétkalapálásával szó szerint zúzza szét ezt a felfogást. Az alkatrészek még egy kemény ütlegelés után sem mutatták semmilyen károsodás jeleit.

Leno megprobálja kalapáccsal széttörni a 3D nyomtatott lökhárítót
Leno megprobálja kalapáccsal széttörni a 3D nyomtatott lökhárítót

Végezetül eljött az igazság pillanata: Leno beszállt az első 3D nyomtatott autóba, a stílusos és sexy 3D nyomtatott Strati-ba, amit mindössze hat nap alatt készítettek el és szereltek össze. Míg Leno a háztömb körül megtéve egy kört, megjegyezte, hogy milyen nagy eredmény az, hogy az autó, amit ténylegesen vezet valóban 3D-vel nyomtatott, akadt egy apró bökkenő: a Local Motors-ban elfelejtették feltölteni az elektromos akkumulátort. Annak ellenére, hogy az autót fizikailag vissza kellett tolnia a műhelybe a mindig mosolygós házigazda nem úgy tűnt mint aki csalódott lenne.

A 3D nyomtatott LM3D Swim legutóbbi prototípusa
A 3D nyomtatott LM3D Swim legutóbbi prototípusa

„A Local Motors-nál, mi szilárdan eltökéltük, hogy forradalmasítani fogjuk a gyártást,” Mondta Rogers a múltban. „Az autógyártók több mint 100 éve ugyanúgy préselik az alkatrészeket. Megvan hozzá a technológiánk, hogy a folyamatot és a termékeket jobbá és gyorsabbá tegyük, az online-t összekapcsolva a DDM-en (Közvetlen Digitális Gyártás) keresztül az offline-al. Ez a folyamat jobb és gyorsabb termékeket hoz létre, és mi éppen ezt tesszük.”

Azzal kapcsolatban, hogy elérjék az autóipari közösséget és bemutassák innovatív és izgalmas víziójukat a holnap, 3D-vel nyomtatott, útrakész járműveiről, a Jay Leno Garázsában való szereplés hatalmas lökést adott a Local Motors-nak. Magának a csapatnak, azonban kétség kívül megfizethetetlen tapasztalatot jelent az, hogy személyesen tudtak beszélni Leno-val és a kamera előtt megkaphatták nagyra becsült visszajelzését, amit még sokáig újra és újra meg fognak nézni.

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%