Dél Koreai kutatók kifejlesztették a felhasználó barát, kézi 3D scannert a $18-os okostelefonhoz csatlakoztatható scannert

korean-etri-researchers-make-3dscanning-a-realistic-option-5A 3D scannelés azok közé a dolgok közé tartozik, amik papíron nagyon jól hangzanak, de miután megnézzük a pénztárcánkat elveszíti a varázsát. Mindennek ellenére, egy tárgy gyors 3D scannelésének és 3D nyomtatásának a koncepciója nagyon vonzó, de a jelenleg kapható eszközök egyből több száz dollárba kerülnek. Nos, ha hihetünk a Dél-Koreai ETRI kutató intézet bejelentésének ez az egyszerű készítési technika valószínűleg sokkal könnyebbé és megengedhetőbbé fog válni. Kifejlesztettek két olyan kiváló 3D scannelő eszközt, melyek gyorsan elő tudnak állítani 3D nyomtatható fájlokat: egy felhasználó barát, magas minőségű kézi 3D scannert és a könnyen kezelhető 3D scannelés végett egy nagyon olcsó okostelefonhoz csatlakoztatható eszközt.

Ezek a nagyon érdekes kézi 3D scannelési koncepciók a Dél Koreai Elektronikai és Telekommunikációs Kutató Intézet (ETRI) folyamatban lévő kutatásából származnak és a hét elején a 2015-ös Szöuli K-ICT 3D Nyomtatási Konferencián kerültek bemutatásra. Ez a 3D nyomtatási célra szánt, új típusú kézi 3D scannelési technológia a tervezési funkciók és eszközök egész sorát használja fel ahhoz, hogy a 3D scannelést elérhetővé tegyék az állandó felhasználók számára is, jelentik ki a fejlesztők. A fejlesztés csak egy évvel ezelőtt kezdődött, de rendkívüli módon, máris készek arra, hogy megosszák eredményeiket a világ többi részével.

korean-etri-researchers-make-3dscanning-a-realistic-option-1

Természetesen a kézi eszköz kapta a legnagyobb figyelmet. Lényegében ez egy a tárgyak előtt lebegtethető, könnyen kezelhető adat generáló eszköz, ami tele van praktikus funkciókkal – szimulációs eszközök, scannelő, tartalom létrehozó és sok más – melyek közül többet már az eseményen bemutattak. Az ETRI kutatói elmagyarázták, hogy technológiájuk a grafikus felhasználó adapter (GUI) tervezési funkcióin alapul, ami az olyan rendszeres felhasználók számára is elérhető és ismert, mint mi is: gondoljunk csak a görgetősávra, magasság/szélesség attribútumokra és cél modellekre. Néhány érintéssel ezek és más tervezési változtatások is kivitelezhetőek.

korean-etri-researchers-make-3dscanning-a-realistic-option-3

korean-etri-researchers-make-3dscanning-a-realistic-option-6

Maga a 3D scannelés funkciója gyors és hathatós, több kamerán és vonallézeren, valamint geometriai korrekciós eszközökön alapul. A pontos, valósidejű észlelési funkcióknak és szimulációknak köszönhetően a 3D bescannelt eredményeket gyorsan felismeri, miközben a 3D nyomtatás előtti stabilitás és tartósság opciókkal is fel van szerelve. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a nem professzionális felhasználók is a lehető legtöbbet tudják kihozni ebből a „tartalom-rendszerező, 3D scannelési és szimulációs” szoftverből. Az összegyűjtött adatok nemcsak 3D nyomtatásra optimalizáltak, mint mondják, de a felhasználók is kevésbé bonyolultnak fogják majd találni konstrukcióik 3D nyomtatási előkészítését.

korean-etri-researchers-make-3dscanning-a-realistic-option-5

Mint a kutatói csoport kifejti, számos létező 3D scanner a KINECT rendszer strukturált fény technológiáját veszi alapul, de ők inkább a koreai gyártmányú és kizárólagosan 3D nyomtatásra összpontosított megoldásokat keresték. „Azért, hogy a 3D nyomtatást profitorientálttá tegyék az ETRI kutató csoportja úgy fejlesztette ki a 3D kézi scannert hogy az egész folyamat alatt a kamera gyártástól a képfeldolgozási eszközig kizárólag hazai technológiát alkalmazzanak. Ez a scanner alkalmas arra, hogy a tárgy nagyságától függetlenül kiváló pontossággal visszaadja a 3D adatokat,” mondják. Jelentések szerint a kézi 3D scanner 1 millió won-ba vagyis kb. $900 USA dollárba fog kerülni – ami így is sokkal kevesebb, mint a meglévő kiváló minőségű scannerek és egyáltalán nem sok egy 0.1 mm pontosságú eszközért. A Koreaiak azzal érvelnek, hogy tökéletes eszközként fog szolgálni szakmai és egyetemi körökben is.

korean-etri-researchers-make-3dscanning-a-realistic-option-4

De az alacsony költségvetésű felhasználók, mint legtöbbünk, sokkal érdekeltebbek vagyunk a szintén általuk előállított okos telefonhoz csatlakoztatható eszközben. A kifejlesztésnél itt is ugyanaz a technológia került alkalmazásra, ami lényegében magát az okos telefont változtatja 3D scanerré. „Tervezzük, hogy többféle mobil applikációt és cloud services-t is készítünk a nem professzionális felhasználók számára, hogy az iskolában és a munkahelyen is az emberek mindennapi eszközévé váljon,” mondja az ETRI.

korean-etri-researchers-make-3dscanning-a-realistic-option-2

Bár még mindig fejlesztés alatt áll, a mobil scanner mindössze 20000 won-ba azaz $18 USA dollárba kerülhet. Ezért a pénzért a készítők arzenáljának kihagyhatatlan kellékévé fog válni. Koreai riportok felvetései szerint ezt a különleges, nagyon könnyen használható lézer eszközt eredetileg a legfelső szintű iPhone-okhoz és a még egyelőre nem ismert Android-okhoz szánták. Scannelj be egy tárgyat, a képernyőn ellenőrizd le az eredményt és küld át a 3D nyomtatódra. „Ez a kifejlesztés alatt álló mobil 3D scanner a jövőben még precíziós rajzzal is ki fog egészülni, ami a 3D nyomtatást még könnyebbé teszi. Mint a nagyobb és jobb kézi scanner, ennek az okos telefon opciónak is megfelelőnek kell lennie akár kisvállalkozásoknak és startup-oknak is. Bár a koreaiak a jövőben oktatási applikációkban is látnak fantáziát.

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%