Pieter Husmann bemutatja a Hélo-t, egy személyreszabott, 3D nyomtatott drótnélküli fülhallgatót

pieter-husmann-introduces-helo-3d-printed-customized-earphones-ddw-4Az Eindhoven-ben tartott 2015-ös Németalföldi Tervezési Hét, néhány lenyűgöző, új alkalmazást és innovatív 3D nyomtatási technológiával készített kivitelezést mutatott be, némelyről közülük itt lehet olvasni. Köztük volt néhány az Eindhoven Tervező Akadémia diákjai által készített különös, döbbenetes és új projekt, beleértve Pieter Husmann személyre szabott 3D nyomtatott Hélo nevű fülhallgatóját. A 3Ders volt olyan szerencsés, hogy meginterjúvolhatta Husmann-t a 3D nyomtatás technológiájáról szerzett tapasztalatairól és a projektjéről.

Husmann 3D nyomtatást kombinált elektronikával, és hallókészülék technológiával hogy megalkossa az egyaránt célszerű és esztétikailag is lenyűgöző drótnélküli 3D-vel nyomtatott fülhallgatót. Vizuálisan, a fülhallgató egy tömör színezett belső részből és egy áttetszően matt környező részből áll, amihez a felhasználó füléről levett minta szolgál alapul. Mindegyik fülhallgatón van egy négyirányú kapcsoló, ami lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy aktiválja, és kiválassza a különböző funkciókat, mint pl. megnézzen egy sms-t, e-mailt vagy éppen statisztikai adatokhoz jusson hozzá.

pieter-husmann-introduces-helo-3d-printed-customized-earphones-ddw-4

Ihletét, hogy hozzájáruljon a hordható elektronikai iparághoz, az inspirálta, amikor Husmann, mint mi is sokan mások, csalódottan látta, hogy milyen sok közlekedési balesetet okoz, amikor az emberek azért vezetnek figyelmetlenül, mert okos telefonjaikkal babrálnak. Husmann, megértve, hogy az emberek valójában nem akarják vezetés közben kikapcsolni a telefonjaikat, e probléma megoldására egy gyakorlatias megközelítést alkalmazott és úgy döntött kifejleszti a Hélo-t. Ezt azonban nem csak vezetéshez lehet használni, hanem futáshoz is és bármely más olyan tevékenységhez, ahol szükségünk lehet a kezeinkre.

Husmann, a fülhallgatók elkészítéséhez előzetes additív gyártásban szerzett tapasztalatai alapján a 3D nyomtatási technológia használata mellett döntött. Kifejti, hogy 3D nyomtatási technológiával „3 vagy 4 éve az Eindhoveni Tervező Akadémián másodéves koromban kezdtem el foglalkozni.” Majd folytatja, „Volt néhány ötletem egyfajta csuklópántra, amit lehetetlen volt elkészíteni a műhelyben található gépekkel. A 3D nyomtatással minden szabadságot megkaptam. Azóta már sok mást is nyomtattam: iskolai projektek, eszközöket, a motoromhoz továbbfejlesztett alkatrészeket és a legújabb termékskálámat: a Lumí-t.”

Husmann elsősorban Solidworks szoftvert használt a Hélo megtervezéséhez. „Mindent ezzel tervezek.” Tette hozzá. „A Google Sketch-Up is nagyon hasznos lehet mindenféle gyors alaktanulmány elkészítéséhez. Ezen kívül a Rhino-t is szeretném megtanulni, ugyanis észrevettem a Hélo tervezésénél, hogy a Solidworks-el nehezen lehet élő, szervezetszerű formákat kezelni. A Hélo mintájául egy nagyothalló készülék gyártó cég sablonjait vettük alapul, mivel a felhasználó belső füléhez van méretre készítve.

pieter-husmann-introduces-helo-3d-printed-customized-earphones-ddw-3

A fülhallgató megtervezésének és 3D nyomtatásának folyamata viszont nem ment zökkenőmentesen, ezért Husmann több gyártási technikát is kipróbált. „ Először is SLA 3D nyomtatóval kinyomtattam az elektronikának helyet adó burkolatot és szóró festékkel beszíneztem,” magyarázza Husmann a kezdeti folyamatokat, „Ezt a fülemről készült negatív lenyomatba tettem, ami egy nagyon összetett forma, mivel a belső fül az élő szervezet része… Szinte minden alkalommal akadtak hiányosságok, kis levegőbuborékok vagy kissé elmozdult részek. Amikor az ember ilyen kicsi termékeken dolgozik, minden apró részletet meglát, ezért mindennek tökéletesnek kell lennie.”

pieter-husmann-introduces-helo-3d-printed-customized-earphones-ddw-1

Egy kis belga cég, a Printanovo 3D nyomtató szolgáltatása jelentette Husmann gyártási problémáira a megoldást, akik Stratasys’ PolyJet 3D nyomtatóval egyszerre ki tudták nyomtatni a fülhallgató mindkét összetevőjét, az átlátszó gumit és a kemény színezett anyagot is. A nyomógombot a Németalföldi Shapeways nevű cég készítette, akik 3D-ben kinyomtatták a gomb nagy felbontású lenyomatát és különböző fémekből többek között aranyból és rose gold/vörös aranyból öntötték ki.

pieter-husmann-introduces-helo-3d-printed-customized-earphones-ddw-5

Husmann projektje nagy érdeklődést keltett a 2015-ös Németalföldi Tervezési Héten, így nagy reményeket fűz a Hélo jövőjéhez. „Most az a legfőbb célom, hogy minél előbb piacra dobjam a Hélo-t. Fontolgatom a crowdfunding/közösségi finanszírozást, de nyitott vagyok más javaslatokra is. Úgy gondolom egy nagy céggel való társulás lenne a legideálisabb, mert az alacsonyabb árkalkuláció és a jobb szoftverfejlesztési integráció nagyban elősegítené a terméket. Így lehetővé válna, hogy a Hélo a lehető legtöbb ember számára elérhető legyen.

A 3Ders-nél mindig izgatottan hallunk, tehetséges, fiatal 3D tervezőkről és Pieter Husmann-t bizonyára érdemes figyelemmel kísérnünk!

Forrás: 3ders.org

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%