Bosszú Angyalai: „Ultron Kora” Vízió fantasztikus karakterének életre keltése 3D nyomtatóval

avengers fantasztikus 3d nyomtatású maszk4Csupán a mozifilm bevételből ítélve, a Bosszú Angyalai: Az Ultron Kora egy roppant sikeres film. Mindemellett a kritikusok és a rajongók is meg voltak elégedve a sztárok játékával különösképpen Vízió új karakterével. A Paul Bettany által ábrázolt figura (aki előzőleg az Iron Man filmek: J.A.R.V.I.S, A.I. asszisztensének a hangját is adta) és a színész játéka sokak szerint a film igazi fénypontját jelentette. Mindezek mellett fantasztikus megjelenése is nagyban hozzájárult a teljes kép kialakításához. Nik Williams maszkmester és Jeremy Woodhead vezető sminkes egy minapi interjúban felfedték, hogy e megjelenésnek a döntő részét egy 3D-vel nyomtatott maszk segítségével érték el.

avengers 3d nyomtatással

Ahogy eddig bárki, aki megnézte a filmet, észre fogja venni, hogy Víziónál sokkal többről van szó, mint egy kopasz vörös koponyáról. A karakter egy robot és egy élő szervezet alkotórészeiből áll, aminek a megjelenítése maszk szempontjából eddig általában egy több órás mozdulatlan üléssel járó procedúrát követelt a színészektől. Nik Williams aki előzőleg a Frankensteinen dolgozott jól emlékszik milyen nehéz dolga volt Robert De Nirónak. „ Ugy emlékszem az egész testre 8 óra hosszáig tartott felvinni a sminket és a maszkot és 3 óra hosszáig leszedni. Hajnal 2-kor kezdtük a munkát és 10-re fejeztük be ami persze ez azt jelentette, hogy a következő nap nem tudtunk dolgozni. Most a tervünk az volt, hogy olyan gyorsan meg tudjuk csinálni a székbeli munkát amilyen gyorsan csak, lehet, de ugyanakkor jól is nézzen ki. Működnie kell a dolognak,” mondta egy interjúban.

Mind a színészt és a sminkes részleget megkímélendően, Woodhead és Williams tehát azt a célt tűzte ki maga elé, hogy olyan megoldást találjanak, ami mindenkinek megfelelő, mindamellett, hogy a megjelenítés megállja a helyét egy ilyen magas költségvetésű filmben. A kettősnek kb. 5 hónapja volt arra, hogy befejezzék a teljes maszk tervet azzal az eredeti ötlettel, hogy egy teljes testet befedő jelmezt készítsenek. „Ezt csináltuk eredetileg, de aztán az a döntés született, hogy nem az volt az a fajta megjelenés, amit kerestünk. Szóval, végül a filmben lévő jelmezzel rukkoltunk elő,” mondja Williams.

avengers fantasztikus 3d nyomtatású maszk

avengers fantasztikus 3d nyomtatású maszk2

avengers fantasztikus 3d nyomtatású maszk3

Végül egy a jelmez alatt hordható Muscle suit- ra esett a választásuk, így munkájuk legtöbb erőfeszítését az arcba és a karokba fektették. Különösen az arc jelentett kihívást, mivel ezzel történik a legtöbb színészi játék. Ez azt jelentette, hogy középutat kellett találniuk, a robot vonásai és a színész emberi arca között. „ Eredetileg arcprotéziseket teszteltünk, de Paulnak olyan kifinomultak a vonásai, hogy bármilyen protézist rátéve csak elvett volna belőle. Végül csak a homlokra, a fej hátsó részére és a nyakra tettünk protézist, ezáltal szabadon hagyva az arcot, amit a protézis színére festettem. Követési jelet is tettem rájuk, hogy az utómunkálatok folyamán a vizuális effektesek a digitális formatervezővel össze tudják őket kötni,” mondja Woodhead.

Ez a maszk megoldás rengeteg folyamaton ment keresztül, melyben a 3D scan-elés és a 3D nyomtatás kulcsszerepet játszottak. „Azért hogy a vonalak teljesen tökéletesek legyenek, mintha számítógépből jött volna létre, tulajdonképpen Paul fejének egy cyber scan-jére „rászobrászkodtuk” 3D-ben a maszkot, majd átlátszó műanyagból kinyomtattuk. Normális esetben vettünk volna egy gipszöntvényt Paul fejéről és rámintáztuk volna a maszkot agyagból vagy gyurmából, de a karakter tökéletesen adta magát a 3D tervezéshez és nyomtatáshoz. Később ezt a különös 3D nyomatot használtuk fel egy bőrfeszes gyanta sapka kialakításához, amit oda lehet ragasztani a színész fejéhez.

avengers fantasztikus 3d nyomtatású maszk4

avengers fantasztikus 3d nyomtatású maszk5

avengers fantasztikus 3d nyomtatású maszk6

avengers fantasztikus 3d nyomtatású maszk7

avengers fantasztikus 3d nyomtatású maszk8

A végeredmény rendkívüli lett, a maszk még véletlenül sem úgy néz, ki mint egy sisak, hanem, mint egy réteg bőr. Ahogy Woodhead magyarázza, ezeket később aláfestették. „Ami áttetszővé teszi, és ettől beléágyazódik a szín is. Mindehhez szükség volt új anyagok kipróbálására is, amíg rá nem találtak az USA-ban arra az áttetsző szilikonra, ami alá a kívánt hatás eléréséhez alá tudtak festeni,” mondja. És az végeredmény pompás. Williams szerint, ez a figyelemre méltó eredmény nem jöhetett volna létre a 3D nyomtatás technológiája nélkül. „Őszintén megmondva nem hiszem, hogy bármilyen más módon meg lehetett volna csinálni a maszkot, ahhoz, hogy közel ilyen jó eredményt kapjunk. Nem is tudom hogyan tudtuk volna megalkotni, ha nem számítógépen kinyomtatni úgy, hogy a vonalak mind összhangban legyenek kívül is és kívül is,” mondja.

De talán még a megjelenésnél is fontosabb, hogy Bettany maszkját csupán két óra alatt fel lehetett tenni. Először is Woodhead és Williams minden reggel befestették a színész fejét, ami egy jó alapréteget biztosított a színnek. Ezt követően a fejhez és az archoz odaragasztották a nagy gyanta sapkát. „Bevallom ekkor nagy nyomás nehezedett ránk,” következtet Woodhead. „mert a világon emberek millióit érdekelte a karakter, szóval óriási volt a felelősség, de a rajongók boldognak tűnnek, a kritikusok boldogok és Paul is boldog, szóval úgy látszik megúsztuk!” És mivel a film és Vízió karaktere ilyen nagy közönségsiker siker lett, kétségkívül látni fogjuk még a közeljövőben.

(Forrás:3ders.org)

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%