A világon először egy Horvát rákbeteg kap 3D-vel nyomtatott akril csigolyát

rákbeteg kap 3D-vel nyomtatott akril csigolyátMa nemcsak a 3D nyomtatás területén, de világviszonylatban a rák elleni harcban is óriási előrelépés történt. Horvát orvosok a Rijekai Idegsebészeti Klinikán egy egyedileg méretre készített 3D-vel nyomtatott akril csigolyát ültettek be egy 77 éves betegnek, elvégezve a történelem első ilyen műtétét. Míg a titán és akril ötvözetű csigolyákat a múltban már sikeresen használták, a teljesen akril modellek olcsóbbak és a betegek számára abszolút egyedileg elkészítettek, ami drámaian lecsökkenti a felépülési idejüket.

rákbeteg kap 3D-vel nyomtatott akril csigolyát

Dr. Dinko Stimac a Rijekai Egyetem Idegsebészeti Osztályának újonnan megválasztott osztályvezetője azt mondta „Úgy tekintünk erre az eljárásra, mint a rák ellenes küzdelmünk legjelentősebb hasznára. A kulcsfontosságú előnye az, hogy a beteg részére méret után készített darabot lehet használni, nem pedig előre megtervezett, és előre legyártott darabokat, ami lehet, hogy nem is passzol a beteghez.”

rákbeteg kap 3D-vel nyomtatott akril csigolyát

rákbeteg kap 3D-vel nyomtatott akril csigolyát

Az eljárás különböző fázisokból állt és a beteg csigolyájának precíz digitális 3D modelljének elkészítésével kezdődött. A 3D akril implantátum ezután a titán tartószerkezet nélkül került kinyomtatásra és végül egy komplikált műtéti eljárás útján behelyezésre. Az orvos csoport szorosan együtt dolgozott a Zágrábi Egyetem Gépészeti és Hajótervezői Karával (FSB), aminek a szoftvere segített a CT csigolyáról készített adatait feldolgozni.

Amellett, hogy elősegíti a rehabilitációs időszakot, a 3D által nyomtatott akril csigolya tízszer olcsóbb, mint a gyárilag előállított titán alapú implantátum, ami azt jelenti, hogy óriási lehetőség van e technológia szélesebb körű kiterjesztésében és világviszonylatban életek megmentésére.

rákbeteg kap 3D-vel nyomtatott akril csigolyát

rákbeteg kap 3D-vel nyomtatott akril csigolyát

A 77 éves kedvezményezettnek, Josip Lopacnak végső stádiumban lévő, a hetedik csigolyán található áttétes rákja volt, ami rosszindulatú daganattá fejlődött ki, csupán néhány hetet hagyva hátra az életéből. Köszönhetően az életmentő operációnak a hét hátralévő felében már el is hagyhatja a korházat. „Bármilyen sugárkezelésnél először 6 hét elteltével el kell távolítani a titán lemezt és a csavarokat, míg az akril alapú implantátum sem zörejt, sem pedig félrevezető leleteket nem eredményez” magyarázta Dr. Stimac. Mindezidáig, ez a technológia csak kozmetikai idegsebészeti beavatkozásoknál, mint pl. a kranioplasztikánál volt használatos. „Nincs tudomásunk arról, hogy egy csigolya pótlását bármely más orvosi csoport ugyanezzel a megközelítéssel és technikával hajtotta volna végre,” jelentette ki büszkén.

(Forrás: 3ders.org)

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%