A 3D-vel nyomtatott, GPS-szel felszerelt ’Restricta’ Fényképezőgép, ami megakadályozza, hogy sablonos fotók készüljenek a népszerű látnivalókról

3D-vel nyomtatott, GPS-szel felszerelt ’Restricta’ FényképezőgépAmikor a fényképezés először bevezetésre került, nem volt más mint egy speciális és komplikált folyamat, amihez nehéz felszerelésre, biztos kézre és rengeteg türelemre volt szükség. Ma viszont a digitális kamerák és okos telefonok tulajdonosai csak beállítják, elkattintják és gondolkodás nélkül feltöltik a rosszul befogott, túl exponált és ami mindennél rosszabb reménytelenül általános fotók végeláthatatlan áradatát. Ezt az unalmas fotó folyamot megszüntetni hivatott egy új fényképezőgép eszköz, mely láthatatlan meta adatot használ annak meghatározására, hogy túl sok fotó készült-e már egy bizonyos helyről és ha igen fizikailag megakadályozza a felhasználót, hogy még több képet készítsen.

3D-vel nyomtatott, GPS-szel felszerelt ’Restricta’ Fényképezőgép

A XVII. századi camera obscura névjátékából ismertté vált Camera Restricta egy olyan fajta spekulatív dizájn/tervezés, ami nemcsak a digitális kor cenzúrázását kommentálja, de a „fotózási szokásainkat is megkérdőjelezi.”

A művész-tervező Philipp Scmitt szerint a fényképezőgép prototípusa egy 3D-ben nyomtatott burkolatból lett összerakva, amelyben elhelyezésre került az elektronika, ami szabályozza a fényképezőgép zárját és egy okos telefon, ami lehetővé teszi a GPS és adat összeköttetést, létrehozza a hangeffektusokat és dupláz ahogy a fényképezőgép képernyője pásztáz. A mobil egy nyílt forráskódú web applikációt futtat, ami 35 méteres átmérőn belüli geotagged/földrajzilag címkézett fotókat keres a két népszerű fotó megosztó weboldalon a Flickr-en és a Panaramio-n. Az applikáció aztán átszámítja valós idejű hangokká a fotók számát, tucatnyikról ezrekre és minden egyes „click-el” egy másik turista képét jelképezi. „Ha a számok átlépnek egy megadott küszöböt a képernyőre szerelt fotócella felfogja a jeleket és továbbítja a mikro vezérlőnek, ami visszahúzza a zárat.

3D-vel nyomtatott, GPS-szel felszerelt ’Restricta’ Fényképezőgép

3D-vel nyomtatott, GPS-szel felszerelt ’Restricta’ Fényképezőgép

3D-vel nyomtatott, GPS-szel felszerelt ’Restricta’ Fényképezőgép

Azt még nem lehet tudni mennyi az a fotómennyiség, ami a „túl sok” kategóriába esik, de a felhasználók azonnal tudni fogják mivel egy nagy piros „X” jelenik majd meg a keresőn miközben a zár gombja további fotók készítését megakadályozandóan fizikailag sem fog működni. A művész szerint „a Camera Restricta egy olyan vitatható technikai termék, mely egyedülálló képeket ígér felhasználójának úgy, hogy megakadályozza azt, az általános digitális ábrázoláshoz való hozzájárulásában. Ez a kamerák egy lehetséges új generációjának elmélete, miszerint az egykor oly engedelmes eszköz a kamera, saját hatalomra tesz szert.”

3D-vel nyomtatott, GPS-szel felszerelt ’Restricta’ Fényképezőgép

3D-vel nyomtatott, GPS-szel felszerelt ’Restricta’ Fényképezőgép

Ugyan a projekt még mindig elméleti és dialógust szándékozik teremteni a művelet előtt, nem pedig utána történő cenzúrázásról, a művész elmélkedése szerint, az applikációnak praktikus haszna is lehet, különösképp Európában, ahol a Parlament nemrég fontolóra vett (de a végén leszavazott) egy előterjesztést ami a szerzői jogvédelem alatt álló épületek és köztereken lévő műalkotások fotózásának korlátozását helyezte kilátásba. „A kamera mindkét, az állami és a magánszektor intézményei által is létrehozható vagy finanszírozható lehetne, mivel bizonyos helyeken érdekükben állhat a fotózás szabályozása.” Továbbgondolva ezt az ötletet, a művész azt mondja a fényképezőgép fizikai burkolata nem is szükséges, hiszen ugyanaz a funkció szinte bármely okos telefon szoftverének frissítésébe beépíthető.

A kamerának más előnye is van: nemcsak azt képes megmondani hol készültek túlságosan bőséges mennyiségben fotók, de azt is, hol nem, felhívva igazán egyedi fotózási lehetőségekre  a figyelmet. Továbbá új, trendy területek felfedezésében is segíthet, mint pl. kevésbé ismert turisztikai helyszínek, kávézók, nightklubbok vagy éppen edzőtermek.

Természetesen, csak azért mert már létezik 10 milliárd selfie, ez nem jelenti azt, hogy nekünk nem lehet egy, és egy fotó egyedisége nem bírálható fel csak abból a szempontból, hogy a közelben hány fotó készült már. Végül is manapság a fotómegosztás nem szükségszerűen arról szól, hogy a legegyedibb és a legjobban kivitelezett fotót készítsük el, hanem jobban arról, hogy megmutassuk az élményinket és hasonló gondolkodású közösségekhez csatlakozzunk (oka van annak, hogy a „12 Legklisébb Fotó az Instagramon” létezik, ugye?). Mégis, érdekes kísérlet lenne megtudni, a felhasználók hogyan reagálnának a Camera Restricta-ra és milyen fajta váratlan, egyedi és frissítő fotókkal állnának elő.

(Forrás: 3ders.org)

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%