Hajóin nyomtat egyesi drónokat az amerikai haditengerészet

3d nyomtatott drone 2A 3D nyomtatással foglalkozó globális közösség egyik kedvenc játékszerei a drónok – a legváltozatosabb formákban és formákban születnek napról napra új drónok, hogy belepjék egeinket. Mostanra azonban nem csak a hobbidizájnerek, a haditengerészetek is felfedezték a technológia előnyeit.

A brit haditengerészet éppen nemrég közölte, hogy a nyílt vízen állítanak össze drónokat, hadihajóik fedélzetén – a friss hírek szerint pedig az amerikaiak is ugyanezt teszik. A Naval Postgraduate School kutatói ugyanis egy 3D nyomtató segítségével készítettek el egy katonai célokra használható drónt a USS Essex fedélzetén.

3d nyomtatott drone 4

Az amerikai haditengerészet a sikeres teszt után most azt fontolgatja, hogy a módszert rendszeresíti hadihajóin, amelyek elsősorban vészhelyzetekben használhatnák a drónokat.

A nyomtatott drónok részei a Naval Postgraduate School egy futó kutatási projektjének, amely azt vizsgálja, hogy a modern kommunikációs és gyártási technológiák hogyan lehetnének hasznára a tengerészeknek. Ennek részeként olyan drónokat terveznek, amelyek az adott feladatok egyedi követelményeinek megfelelően volnának módosíthatóak helyben. Alan Jaeger kutató egy quadkoptert mutatott be a riportereknek, amelyet még decemberben nyomtattak ki az Essex fedélzetén.

3d nyomtatott drone

Az összeállításhoz a 3D nyomtatót és az elektronikát vitték előzetesen a fedélzetre, a szükséges fájlokat pedig e-mailben küldték át a hajóra titkosított műholdas kapcsolaton keresztül. A tervezők kifejtették, hogy a legnagyobb problémát a logisztika okozza, mivel amint kihajóznak, nagyon nehéz új alkatrészeket és eszközöket a fedélzetre juttatni. Jaeger és csapata egy olyan rendszert képzel el, amelyben az alapvető elektronikai alkatrészekből nagyobb rakománnyal szerelnének fel minden hajót, a drónokat magukat pedig mindig akkor nyomtatnák ki, amikor csak szükség van azokra.

Az első tesztként elkészített drón egy GPS-egységet, egy rádiót és egy vezérlőegységet tartalmazott, illetve egy kamerát, mely segítségével elő képet közvetíthet a hajón tartózkodóknak, így ideális felderítési célokra. Az Essex fedélzetén egyébként korábban telepítettek már egy 3D nyomtatót, amelyet orvosi célokra használnak.

3d nyomtatott drone 2

Néhány potenciális problémára a repülési teszt is felhívta a figyelmet, ugyanakkor a csapat szerint nagyon jól szerepeltek. Az elsődleges gond a nagy szél lehet, amely elsodorja a drónt, így annak fel- és leszállását biztonságosan meg kell oldani.

A drón, ahogyan az az alábbi, a NASA Ames Kutatóközpontjában készült videón is jól látszik, ettől eltekintve nagyszerűen repül.

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%