A NASA már teszteli a nyomtatott rakétát

Tesztüzemben a NASA új rakétája, mely nagyrészt 3D-nyomtatott elemekből áll.

 

 

 

 

Korábban MiG vadászgépekbe gyártott alkatrészekről számoltunk be, ezek az általunk is forgalmazott Zortrax M200-as nyomtatóval készültek: https://3dee.hu/termek/zortrax-m200/
A legújabb hírek szerint azonban hamarosan a világűrbe is eljutnak a 3D nyomtatás kiváló termékei:

3D-s nyomtatóval készült rakétát tesztel a NASA. A hajtómű üzemanyagpumpája szinte teljes egészében ezzel a technológiával készült, most pedig azt tesztelték, milyen terhelésnek lehet alávetni.

3D Printed Pump

Az üzemanyagpumpa alkatrészeit az eddigi legkomplexebb 3D nyomtatási feladatként jellemezték az azt legyártó cégek. Összességében a felére sikerült csökkenteni a rakéta elkészítésének idejét a 3D nyomtatás segítségével, illetve a nyomtatott üzemagyagpumpa 55%-al kevesebb alkatrészt tartalmaz, mint hagyományos gyártási technológiával készített társai. A tesztüzemet követően a NASA is sikeresnek minősítette a projektet.

A 2000 lóerős motort a tesztek során 90 ezres fordulatszámon járatták, e mellett pedig plusz 3300, és minusz 240 fokos hőmérsékletingadozásnak is kitették, hogy kiderüljön, mennyire áll ellen az űrutazások során felmerülő extrém hőmérsékleteknek.

Ennél a kísérletnél mi sem mutatja jobban, hogy a 3D nyomtatott tárgyak akár extrém körülményeknek is képesek ellenállni, illetve megfelelnek a legszigorúbb űrutazási szabványoknak is.

(Forrás: origo.hu)

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%