3D nyomtatott exoskeletonnal jótékonykodik a Magic Arms

3d nyomtatott orvostan 2A 3D nyomtatás segítségével a hagyományos gyártási módszerekhez képest töredékáron állíthatunk elő tökéletesen működőképes termékeket – nem csoda, hogy a legforradalmibb változások a protetikát érintik.

Az Egyesült Államokban jelenleg körülbelül 50 ezer olyan gyermek él, akik különféle ritka betegségekben szenvednek, melyek miatt nem tudják használni karjukat – a világon pedig további 500 ezer. A Magic Arms nonprofit szervezet ötlete egyszerű: exoskeletonokat nyomtatnának, amelyek segítenek ezeknek a gyerekeknek minél teljesebb életet élni.

A minnesotai szervezet két alapítóját, Eric Jensont a hároméves Emma inspirálta a munkára. A kislány betegsége miatt nem tudta karját megfelelően használni, így korábban egy WREX nevű szerkezetet, egy robotikus fém exoskeletont használt segítségképpen. És bár ez a robot megfelelően működött, Jenson úgy látta, hogy egy könnyebb megoldásra volna szükség ahhoz, hogy a kislány életminősége és kézfunkciója komolyabban javulhasson.

Jenson és kis csapata most azon dolgozik, hogy a WREX terveit optimalizálva egy olcsóbb és könnyebben hozzáférhető szerkezetet hozzanak létre, amelyet a világ bármely pontján használhatnak majd a beteg gyerekek, akik így “megtehetik majd mindazt, ami korábban lehetetlen volt a számukra, például megölelhetik a szüleiket, megmoshatják a fogukat, maguk ehetnek vagy éppen játszhatnak”.

A technológia elmondásuk szerint már bizonyított, jelenleg azonban még csak keveseknek van hozzáférése. A Magic Arms célja az is, hogy olyan központokat állítsanak fel, amelyek segítségével hasonló szerkezeteket juttathatnak el többek között annak a kétszáz kisgyereknek, akiknek a neve jelenleg is várólistájukon szerepel. Hosszabb távon pedig az exoskeleton teljes újratervezését és szélesebb terítését akarják megvalósítani.

Whitney Sample, az eszköz egyik tervezője szerint a gyerekek számára a 3D-nyomtatás lehetőséget kínálna arra, hogy egyedi igényeikhez igazítsák a szerkezetet, a megfelelő méretben és kiegészítésekkel építhessék meg azt, méghozzá könnyen és olcsón.

Az eszköz segít megtámasztani és kiegyensúlyozni a kart egy 3D nyomtatott váz és pántok segítségével, illetve megnöveli erejüket is. A 3D nyomtatás által ahogyan a gyermekek növekednek, az eszköz egyes alkatrészei folyamatosan lecserélhetőek lennének, így azt folyamatosan a gyermek igényeihez igazíthatnák.

A Magic Arms egy eszközt jelenleg 7000 dollárért tud előállítani. Bár a többi elérhető lehetőséghez képest már ez is rendkívül olcsónak számít, a csapat még ennek is töredékére akarja az árat az újratervezéssel leszorítani.

“Mivel ez egy teljesen új technológia, az egészségbiztosítás általában nem fedezi, így rengeteg család nem engedheti meg magának. Reméljük, hogy sikerül az árat az egyszerűbb gyártással, összeállítással és személyre szabással jelentősen leszorítani. Emellett azon is dolgozunk, hogy a biztosítókat tájékoztassuk a technológiai lehetőségekről, hogy azok több szolgáltatónál válhassanak támogatottá” – mondta el Jenson.

A nonprofit szervezet jelenleg egy Indiegogo kampányt futta, amelyen keresztül közösségi finanszírozással valósítanák meg terveiket – jelenleg a 150 ezer dolláros megcélzott összegből körülbelül 7 ezret gyűjtöttek már össze.

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%