135 milliót kaszált a tőzsdén a nyomtatott protéziseket gyártó ConforMIS

3d nyomtatott protézisek2Az additív gyártási technológiák a szemünk előtt forradalmasítják az orvostudományt, nem meglepő hát, hogy egyre több olyan cég bukkan fel a piacon, amelyek az orvosi szakértelmet a mérnöktudománnyal és a gyártási folyamatokkal kapcsolják össze. Ezen cégek egyike a ConforMIS, amely nemrégiben robbant be az amerikai tőzsdére.

A ConforMIS legnagyobb erőssége Image-to-Implant technológiája, amellyel az orvosok a műtét előtt CT szkenneket készíthetnek a páciens testéről, és olyan személyre szabott ízületi protéziseket állíthatnak elő, amelyek tökéletesen illeszkednek a páciensek egyedi igényeihez.

3d nyomtatott protézisek 5

A vállalat iFit rendszere a CT szkennek alapján készít egyedi 3D modelleket, amelyekkel a páciensek ízületei helyettesíthetőek. A szoftver arra is képes, hogy a páciens csontjaihoz igazított 3D-nyomtatható elemeket tervezzenek a segítségével, melyekkel a sebészek pontosan meghatározhatják az eltávolítandó sérült területeket. Amint a rendszer létrehozta a megfelelő 3D modellt, a protetikus ízület szelektív lézer szinterezéssel máris legyártható.

3d nyomtatott protézisek 1

Az anatómiai eltérések miatt a személyre szabott pótízületek szükségtelenné teszik, hogy a sebészek nagyobb darabokat távolítsanak el a páciensek csontüregéből a létező sztenderd protézisekkel való tökéletes illeszkedés létrehozása érdekében. Emellett az egyedi gyártmányokkal a lábadozási idő is jelentősen lerövidíthető.

A vállalat az elmúlt években a privát szektorban tevékenykedve tökéletesítette technológiáját, nemrég azonban beléptek a NASDAQ értéktőzsdére 9 millió részvénnyel, melyeket darabonként 15 dolláros áron kínáltak. Egyetlen tőzsdei napot követen 135 millió dollárt kaszáltak, s jelenleg részvényeiket az elsődleges forgalomba hozatali árnál 28 százalékkal magasabban jegyzik.

3d nyomtatott protézisek2

A tőkeinjekcióval a vállalat tovább bővíti majd forradalmi rendszerét, növeli kutatásra és fejlesztésre szánt keretét és bővíti értékesítési csatornáit is. Utóbbira remek lehetőséget ad nekik, hogy mind több kórház és magánorvos érdeklődik az additív gyártási technológiákon alapuló rendszerek iránt. Jelenleg összesen 470 olyan bejegyzett szabadalom van, amely a ConforMIS birtokában van, bérlik azt, vagy éppen elbírálás alatt állnak. Ezek közé tartozik egy csípőprotézis-rendszer is, amelyet jelenleg Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) vizsgál.

3d nyomtatott protézisek 3

3d nyomtatott protézisek 4

3d nyomtatott protézisek 5

Egyelőre korai volna kijelenteni, de a tőzsdére lépés valószínűleg segít majd a ConforMIS-nak a pótízületekhez kapcsolódó termékek és eljárások terén piacvezető vállalattá válni. Csak térdprotézis-műtétből évente több mint félmilliót végeznek az Egyesült Államokban, és ahogyan a „baby boomer” generáció egyre több tagja lép az időskorba, illetve tekintettel az Amerikában igen gyakori kóros elhízásra, számuk valószínűleg 15 éven belül évi hárommillióra növekedik majd.

(Forrás:3ders.org)

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%