3D-nyomtatóval élethű Batman-ruhát is gyárthatunk

3d nyomtatott batman ruhaIron Man és Samus után újabb komoly, profi 3D-nyomtatott jelmez jelent meg a cosplay-szcénában. Bár számtalan példát láthattunk már 3D-nyomtatott jelmezekre, kevés néz ki annyira jól közülük, mint az ír Order 66 Workshop and Effects dizájnstúdió Batman-öltözete.

A Batman-franchise sok évtizedes története természetesen bőséges választási lehetőséget kínál azoknak, akik a Sötét Lovag álarcát kívánják magukra ölteni. Az ír tervezők a legújabbat, az Arkham Origins videojátékban látható Batruhát választották, projektjüket pedig úgy időzítették, hogy éppen a játék piacra dobásának idején mutassák be az öltözetet – ami nem kis kihívásnak bizonyult.

3d nyomtatott batman ruha 9

A cosplay-rajongók már ismerhetik a csapatot, ők voltak ugyanis azok, akik korábban legyártották a Star Wars Darth Malgusának öltözetét, illetve egy wookie-jelmezt is – ez a mostani volt ugyanakkor az első projektjük, amelyhez a 3D-nyomtatást ilyen mértékben felhasználták. Batman öltözetét szinte teljes egészében így készítették el. Hogy a lehető legrészletgazdagabb és legpontosabb öltözetet készíthessék el, a projekthez a Tundra Designs prototípusgyártó cég és a kanadai Gauntlet FX grafikai vállalat szakembereinek segítségét is igénybe vették, akiktől megkapták a videojátékbeli Batman teljes modelljét.

3d nyomtatott batman ruha 8

3d nyomtatott batman ruha 7

3d nyomtatott batman ruha 6

Julian Checkley, az Order 66 munkatársa szerint a 3D-nyomtatás segítségével sokkal gyorsabban voltak képesek dolgozni, mint korábban bármikor, így nagyjából egy hónap alatt el is készültek az élethű jelmezzel. A hagyományos technológiákat alkalmazva becsléseik szerint legalább kétszer ennyi ideig kellett volna dolgozniuk. A nyomtatást Kevin LeProp végezte, Checkley pedig az egységek összeillesztésével és festésével foglalkozott. Checkley elmondása szerint most már képesek arra, hogy 100 százalékban rekreálják mindazt, amit a képernyőn láthatunk.

3d nyomtatott batman ruha 5

3d nyomtatott batman ruha 4

Éppen ezért úgy döntöttek, hogy a kiegészítőkkel is elmennek a falig: készítettek egy Batarangot, illetve tűzgolyókat kilövő kesztyűket is – méghozzá utóbbiakból teljességgel működőképes változatot, ahogyan azt a videón is láthatjuk.

3d nyomtatott batman kar

3d nyomtatott batman ruha 3

3d nyomtatott batman felszerlés

A teljes jelmez előállítása több ezer eurójába került a cégnek, tehát nem éppen a nagyközönségnek szánt termékről van szó – de ki ne álmodhatna arról, hogy Batman öltözete mellé Bruce Wayne dollármilliárdjait is megkapja?

(Forrás: 3ders.org)

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%