A világ első 3D-nyomtatott hídját építik meg Amszterdamban

3d nyomtatott híd  11Amszterdam sok éve a turisták kedvelt célpontja, minden évben százezrek látogatnak a csodaszép városba. És bár a legtöbben a piros lámpás negyed, a coffee shopok, a múzeumok vagy az elképesztő reneszánszkori építészeti látványosságok miatt érkeznek ide, hamarosan a hollandok számíthatnak arra, hogy a 3D-nyomtatás rajongóit is nagy számban vendégül láthatják.

Nemrég ugyanis a holland MX3D startup egy elképesztő új 3D-noymtatási projekten kezdett dolgozni, amely az idők, a holland időjárás és a sok ezer turista súlyának próbáját is kiállhatja: egy hidat terveznek, amely a város számtalan csatornájának egyikét szeli majd át.

3d nyomtatott híd 2

Aki valaha járt már Amszterdamban, biztosan elámult már a város számtalan hídja láttán – a becslések szerint 1280 található a városban, sok közülük már a XVII. század óta áll. Az MX3D új projektje azonban, amelyet a tervek szerint 2017-ben adnak majd át, egy teljesen új megközelítést alkalmaz. Ugyan a régi hidakhoz hasonlóan bonyolult és díszes dizájnnal készül majd a holland stílusnak megfelelően, emellett szimbolizálja majd mindazt, amire a 3D-nyomtatási technológia és az azt kiaknázó mérnökök képesek. Bár a híd pontos helyét egyelőre még nem hozták nyilvánosságra, a projekt haladását bárki nyomon követheti majd, ugyanis a vállalat látogatóközpontjában már 2015 szeptemberétől nyilvánosan megtekinthető lesz.

3d nyomtatott híd 3

3d nyomtatott híd 4

3d nyomtatott híd 5

Az MX3D egy innovatív, elsősorban kutatási és fejlesztési projektekkel foglalkozó startup, amely az elmúlt néhány évben a 3D-nyomtatás egy igen különleges területével foglalkozott: a fémek, plasztikok és gyanta levegőben történő nyomtatásával, felfüggesztések nélkül. A cég 2014-ben kifejlesztett egy költséghatékony többtengelyes 3D-nyomtatót, amelynek alapja egy ipari robot és az azt irányító szoftver.

Rendszerük segítségével a cég szakemberei állításuk szerint strapabíró, komplex szerkezeteket képesek létrehozni fenntartható alapanyagokból (így acélból és gyantából) gyakorlatilag bármilyen formában és méretben. És milyen más projekt lehetne alkalmasabb a rendszer képességeinek szemléltetésére, mint egy híd megépítése?

3d nyomtatott híd 6

3d nyomtatott híd 7

3d nyomtatott híd 8

A technológia kulcsa a többtengelyű robot, amelyet 3D-nyomtató eszközökkel szereltek fel. Tim Geurtjens, a cég munkatársa szerint megoldásuk egészen új távlatokat nyit majd a 3D-nyomtatásban, ideértve az alátámasztás nélküli szerkezetek létrehozását. A szakember szerint ami megkülönbözteti őket más cégektől, az elsősorban formabontó gondolkodásmódjuk a 3D-nyomtatással kapcsolatban. Azzal, hogy hattengelyű robotokkal nyomtatnak, többé nem korlátozza őket a nyomtatóterület – egy híd kinyomtatása pedig ideális mód arra, hogy bemutassák, milyen korlátlan lehetőségeket tartogat ez a technológia.

A hidat az MX3D mérnöke, Joris Laarman tervezi majd meg az Autodesk új szoftvere segítségével, amelyet kifejezetten a cég által kifejlesztett új nyomtatási technológiához hoztak létre. A projekt teljes kivitelezésében az MX3D-n és az Autodesken kívül részt vesz majd a Hejimans építőipari vállalat és több más alvállalkozó is. A tervező szerint nem mást láthatunk majd, mint a gyártótechnológia jövőjét: a híd kiválóan szemlélteti majd, hogyan lehet a 3D-nyomtatás segítségével nagyméretű funkcionális szerkezeteket előállítani fenntartható alapanyagokból, korábban példátlan tervezői szabadsággal. A szakember szerint a híd önmagában egy gyönyörű metafora lesz: azt szimbolizálja majd, ahogyan a jövő technológiáját és a város múltját összekapcsolják egymással, a legjobbat hozva ki mindkettőből.

3d nyomtatott híd 9

3d nyomtatott híd 10

 

Laarman szerint ez a projekt az, amellyel cégük bemutatkozik majd a világ előtt, amely képes bemutatni, hogy a modern technológia a hagyományok tiszteletben tartásával is remekül alkalmazható – Amszterdam pedig egy kiváló terep arra, hogy ezt a metaforát a fizikai valóságba is átültessék.

A cég szakemberei azt remélik, a projekt alapvetően változtatja majd meg azt, ahogyan az építőipar a 3D-nyomtatásra tekint, és ennek hatására nagyobb mértékben kezdik majd alkalmazni a technológiát a gyártási folyamatok során.

3d nyomtatott híd

Az MX3D szerint a technológia alapvető változásokat hoz majd az építőiparban, mivel olyasmit tesz lehetővé, amire korábban nem volt példa. A segítségével ugyancsak lehetővé válik a komplex és egyedi fém elemek, vegyes alapanyagú alkotóelemek költséghatékony létrehozását. A digitális gyártási technológiát az ipari eszközök geometriai képességei elmondásuk alapján nem korlátozzák többé, így folyamatos parametrikus építészeti megoldások valósíthatóak meg minimális erőfeszítéssel.

Mivel az ehhez hasonló projektek és technológiák azok, amelyek a legjobban segítik a 3D-nyomtatás fejlődését, a híd remélhetőleg Amszterdam jellegzetes látványosságává válik majd a közeljövőben, egyben a turisták kedvelt célpontjává. A látogatóközpontról és a híd pontos helyéről a közeljövőben közölnek majd pontosabb információkat.

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%