Gondolatokkal irányítható robotkart fejlesztett egy 19 éves zseni

gondolattal-iranyitott-robotkar-8Bár rengeteg formabontó 3D-nyomtatott protetikus eszközt, művégtagot láthattunk már az elmúlt években, egyikük sem volt annyira fejlett, hogy az agyunkkal, elménkkel is képesek legyünk mozgatni azokat. Egészen eddig, a 19 éves Easton LaChapelle ugyanis éppen egy ilyen eszközt készített.

A szenzoros művégtagot Anthromodnak nevezte el a coloradói feltaláló. Az Antromod a MyoWare eszközével ellentétben nem az izommozgásra “figyel”, hanem viselője agyhullámaira.

gondolattal-iranyitott-robotkar-8

gondolattal-iranyitott-robotkar-6

Az egyedülálló koncepciót Easton fiatal kora csak még elképesztőbbé teszi. A feltaláló elmondása szerint már 14 éves kora óta foglalkozik hobbiszinten a robotikával, és kifejezetten könnyűnek találta, hogy robotkezeket és még ezeknél is fejlettebb eszközöket építsen. Easton szerint önmagában a technológia egyáltalán nem bonyolult, a legkomolyabb akadályt a hatalmas előállítási költségek jelentik.

gondolattal-iranyitott-robotkar-7

Az Anthromod éppen ezt az akadályt hivatott legyőzni, mivel teljes egészében 3D-nyomtatással készült. 10 csatornán olvassa az agyi jeleket, meglehetősen hasonlóan ahhoz, mint egy izomszenzor tenné: a kis elektromos agyi kisüléseket alakítja szoftverszinten is értelmezhető jelekké. Így követhető, felismerhető mintázatokat kapunk, amelyek alapján megállapíthatóak, milyen agyi jelek tartoznak az egyes mozgásokhoz, és azok reprodukálhatóvá válnak. Röviden ez annyit jelent, hogy az agyhullámokat a műkar képes mozgássá alakítani.

gondolattal-iranyitott-robotkar-4

Easton találmányát – illetve találmányait – vezeték nélküli headset segítségével is lehet irányítani. Elmondása szerint korábban kísérleteket végeztek egy amputált karú emberrel, aki mindössze tíz perc után már teljesen természetesen vezérelte a kart – így már szinte nem is beszélhetünk tanulási folyamatról. A kart irányító algoritmusok még a különböző súlyok szerint is képesek különbséget tenni, a vezérlés így nagyrészt az intuícióra alapul.

gondolattal-iranyitott-robotkar-5

Easton jelen pillanatban már robotikus művégtagjai ötödik generációján dolgozik. A korábbi prototípusok is mind 3D-nyomtatással készültek különböző célokra. A fiatal feltaláló tervei között szerepel egy olyan kar elkészítése is, amelyet nagyobb távolságokról irányíthatnánk – ami különösen hasznos lenne olyan veszélyes helyzetekben, amikor például mérgező anyagokkal vagy bombákkal kellene közelebbi kapcsolatba kerülni. Veszélyes laborkísérletek, bombahatástalanítás, hasonló helyzetek válhatnának veszélytelenné az őket végző szakértők számára. “Olyan emberire igyekeztem tervezni, amennyire csak lehet” – mondja a feltaláló, aki egy kesztyűt is készített erre a célra. A szenzorokkal bélelt kesztyű méri a kéz mozgásait, a csukló és a könyök fordulását, hajlását, a váll mozgásait – majd mindezeket a jeleket vezeték nélküli kapcsolaton továbbítja a robotkéznek, amely lemásolja a mozgásokat.

gondolattal-iranyitott-robotkar-2

Mindemellé a 3D-nyomtatás jelenti azt a kulcsot, amely lehetővé teszi az eszközök olcsó előállítását. Ezzel válik lehetségessé az emberi, teljesen testreszabott, mégis rendkívül költséghatékonyan előállított eszközök gyártása, amelyekkel a protetikában egészen új távlatok nyílhatnak meg. Easton becslése szerint maga az Anthromod mindennel együtt nem kerül többe 600 dollárnál. Tervei pedig nyíltan elérhetőek bárki számára.

gondolattal-iranyitott-robotkar-1

Easton a közeli jövőben egy olyan platform létesítését szeretné elérni, ahol az emberek megoszthatnák egymással művégtagjaik terveit. A fiatal robotikai szakértő azt szeretné, ha bárki, aki rendelkezik 3D-nyomtatóval, előállíthatná az eszközöket, még akkor is, ha csak alapismeretekkel rendelkezik a nyomtatás terén. A nyíltan felhasználható terveknek köszönhetően új alkalmazások előtt nyílna így meg az út, Easton szerint pedig rendkívül izgalmas lenne látni, ahogy az emberek elkezdik átalakítani a terveket. Természetesen minden eszköze modulokból épül fel, így könnyen összeállítható és szétszedhető, áttervezhető. És lehet, hogy ez maga a protetika jövője.

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%