Föld alatti városokat, városi farmokat és 3D-nyomtatott házakat várnak a futurológusok

3d-nyomtatott-hazak-a-jovoben-6Hogyan fogunk élni a jövőben? Ez az egyik olyan kérdés, amely számtalan sci-fi témájú filmben jelent már meg, és amely rengeteg tervezőt, jövőkutatót, építészt és másokat ihletett már fantasztikus koncepciók kidolgozására.

Jövőbeni lakóhelyeink milyenségét számos tényező befolyásolja, többek között a természetes erőforrások kimerülése, a lakosság számának növekedése. Éppen ezért sokan olyan koncepciókkal állnak elő, amelyek zöld energiával, kevésbé pazarló alapanyagokkal dolgoznak, és az ökoszisztémákat városbarát tervekkel kombinálják.

3d-nyomtatott-hazak-a-jovoben-9

Egy a közelmúltban lezajlott szakmai beszélgetésen, a Tomorrow Transformed rendezvényen tervezők, mérnökök és városépítészek beszélték át a különféle elképzeléseket és választ kerestek arra, milyen lehetőségeket nyithat meg lőttünk a technológia a közeljövőben.

3d-nyomtatott-hazak-a-jovoben-8

3d-nyomtatott-hazak-a-jovoben-7

A panel jóslatai között szerepeltek az ideiglenesen összeállítható, podokból készített lakóházak, a víz alatt és a föld alatt épülő városok, olyan vidéki típusú farmok, melyek felhőkarcolók tetején épülnek majd fel, épületek, amelyek saját mikroklímával bírnak, és természetesen az olyan 3D-nyomtatott házak, amelyeket mondhatni a polcról leemelve vásárolhatunk majd meg, mint bármely más terméket.

Bár jelenlegi élőhelyeinkhez képest a szakértők jóslatai egy kicsit talán túlzásnak tűnhetnek, olyan létező és jól megalapozott mérnöki megoldásokra alapoznak, melyeket már napjainkban is átültettek a gyakorlatba – csak éppen nem nagy léptékben.

3d-nyomtatott-hazak-a-jovoben-6

“Ritkán érezik el a valódi ‘Heuréka-pillanat”… Azok a mérnöki megoldások, melyek jelenleg még képességeinken túlmutatnak, hosszú idő alatt születnek meg, és a mögöttük álló elméknek végig kell járniuk az összes zsákutcát ahhoz, hogy véghezvigyék, ami ma még lehetetlennek tűnik. A mérnöki áttörések ugyanúgy születnek, ahogyan az áttörések az irodalomban, zenében, mindennapi életben – különféle felfedezések, behatások összegződéseként, amelyek megadják a szükséges lökést a felfedezéshez” – mondta el Rhys Morgen, a panel egyik résztvevője, a londoni Királyi Mérnöki Akadémia mérnöki igazgatója.

3d-nyomtatott-hazak-a-jovoben-4

Az eseményt egy újonnan induló brit tévéműsor, az Impossible Engineering népszerűsítésére hozták össze. Nem csak szakértőket kérdeztek azonban, hanem az utca 2000 emberét is: arról kérdezték a briteket, milyen futurisztikus elképzelések megvalósulását remélik a következő évszázadban. A lista élén többek között a föld mélyében létrehozott komplexumok – például földalatti felhőkarcolók, némi képzavarral élve – álltak, melyekben hotelek, éttermek, edzőtermek, uszodák és bevásárlóközpontok kapnak helyet.

3d-nyomtatott-hazak-a-jovoben-1

3d-nyomtatott-hazak-a-jovoben-3

Aki követi a technológiai híreket, tudhatja, hogy a 3D-nyomtatott épületek koncepciója máris valóság: számos vállalat fejleszt a világ körül olyan nagyméretű nyomtatókat, amelyek az adott helyszínen elérhető alapanyagokból dolgozva képesek létrehozni lakóépületeket.

3d-nyomtatott-hazak-a-jovoben-2

Földalatti városok uszodával és mozival, városi farmok a felhőkarcolók tetején termelt paradicsommal, és olcsó, bárhol létrehozható 3D-nyomtatott házak – ha a jövőnk tényleg ilyen lesz, nem is hangzik olyan rosszul.

(3ders.org)

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%