Percek alatt felépíthető 3D-nyomtatott házat terveztek

3d-nyomtatott-haz-percek-alatt-felepitheto-7Az elmúlt években a 3D-nyomtatás bebizonyította, hogy sokkal innovatívabb terület, mint azt korábban bárki képzelte volna. A vásárlók érdeklődése komolyan nőtt, rengeteg startup és nagyobb vállalat kezdett új és izgalmas 3D-nyomtatási megoldások fejlesztésébe. Az egyik legnagyobb kihívással azok szembesülhettek, akik a 3D-nyomtatott otthonok témájával kezdtek foglalkozni.

3d-nyomtatott-haz-percek-alatt-felepitheto-8

Egy egész épület kinyomtatása elsősorban annak méretei miatt problémás, hiszen óriási nyomtató kell hozzá. Persze a koncepción már hosszú évek óta dolgoznak a szakemberek, két amerikai dizájner azonban most elő is állt egy egyszerű megoldással: egyszerűen részenként?

3d-nyomtatott-haz-percek-alatt-felepitheto-7

3d-nyomtatott-haz-percek-alatt-felepitheto-6

Zachary Schoch és tervezőtársa, Eugene Lee elképzelése elsőre talán gyerekesnek hathat, az eredmények azonban magukért beszélnek: a tervezőpáros ugyanis már elő is állította első ABS-ből (akrilnitril-butadién-sztirolból) készült, több mint három méter magas, panelekből készített prototípusát, melyből később egyszerűen összeállítható épületek születhetnek.

3d-nyomtatott-haz-percek-alatt-felepitheto-4

3d-nyomtatott-haz-percek-alatt-felepitheto-5

Persze ezek azért nagyobb panelek annál, semmint hogy egy egyszerű asztali nyomtatóval elő lehessen állítani őket. Amint azt Zachary blogján olvashatjuk, az Euclid 3D-nyomtatót használta a projekthez, amely több mint egy köbméteres nyomtatótérrel bír. Prototípusához három panelt nyomtatott ki, amelyeket a 3D PrinterWorld 2015 expón állított ki Kaliforniában. Elmondása szerint elkészítésük mindössze 18 órát vett igénybe nagy erősségű ABS töltőanyagot használva.

3d-nyomtatott-haz-percek-alatt-felepitheto-3

Ahogy az a képeken is látható, az építmény moduljai könnyedén összeilleszthetőek és szállíthatóak. “Befért egyetlen kocsiba, és nagyjából tíz percig tartott összeállítani, beleszámolva a kipakolást” – írja blogján a tervező. A prototípus három elemének összeillesztése kevesebb mint egy percig tartott – elképzelhetjük hát, milyen egyszerű volna egy házat felhúzni ilyen elemekből. Alapanyaguknak köszönhetően az elemek kézzel is összeállíthatóak, a tervező szerint még a nagyobb panelekhez is csak minimális gépi erőre volna szükség. Mindez pedig lehetővé tenné, hogy nagyobb teljesítményű nyomtatóüzemeket hozzanak létre a panelek legyártása céljából, mivel a szállítás költsége minimális volna.

Zachary szeirnt nem csak a ház szerkezetének lehetnek paneljei kiváló alapjai, de lehetőséget adnak a könnyű bővítésre is. A padlót, tetőt és falakat alkotó elemek között ugyanis nincsen nagyobb különbség, egyszerűen akár fel is cserélhetőek. Mivel az elemek üregesek, a szükséges elektronika, csövek, szellőzők könnyedén elhelyezhetőek bennük.

3d-nyomtatott-haz-percek-alatt-felepitheto-3

Mindemellett az elemek úgy illeszkednek, hogy biztosítják az építmény vízállóságát, az építmény elkészülte után pedig könnyedén kiegészíthető szigetelőanyagokkal. Röviden összefoglalva: ez a prototípus az olcsó, könnyen szállítható és összeállítható jövőbeni otthonok kulcsa lehet. Te el tudnád képzelni, hogy egy ilyenben élj?

(Forrás: 3ders.org)

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%