Könnyű, személyre szabható és olcsó lábrögzítő készíthető 3D-nyomtatással

8-olcsó lábrögzítő készíthető 3D-nyomtatássalA 3D nyomtatás az orvostudomány terén is jelentős hozzájárulásokat tesz, elsősorban a protetika terén – egy új projektnek köszönhetően már azt is tudjuk, hogy remek lábrögzítőket készíthetünk a technológia segítségével, amelyek nem csak költséghatékonyak, de olcsók és tökéletesen illeszkednek is viselőjük lábára.

Sérülések vagy komolyabb, a lábat érintő betegségek után gyakran alkalmazzák a rögzítőket, hogy segítsenek a lábnak megtartani a teljes testsúlyt. A hagyományos típusú rögzítők ugyan remekül működnek a legtöbb páciens számára, esztétikailag azonban nem kevés kívánnivalót hagynak maguk után. Or Steiner dizájner ezt a problémát akarta megoldani, amikor belekezdett új projektjébe, és a Stratasys Objet1000 Multi-material 3D rendszer segítségével 3D-terveket készített új típusú rögzítőkhöz.

8-olcsó lábrögzítő készíthető 3D-nyomtatással

Termékének a KAFO Splint nevet adta. Legnagyobb előnyei közé tartozik, hogy száz százalékig testre szabható és légáteresztő, mindeközben pedig úgy néz ki, mintha csak egy divatkiegészítő volna – kis túlzással persze. A tervező korábban az izraeli Shenkar Mérnöki Főiskolán dolgozott azon, hogy prototípusokat 3D-nyomtatással prototípusokat fejlesszen különféle termékekhez, így gyakorlott kézzel látott hozzá a rögzítők elkészítéséhez.

7-olcsó lábrögzítő készíthető 3D-nyomtatással

6-olcsó lábrögzítő készíthető 3D-nyomtatással

5-olcsó lábrögzítő készíthető 3D-nyomtatással

Sok tervező elsősorban azért készít hasonló dizájnokat, hogy azokat portfóliójához adhassa, megmutassa kreativitását, Steiner terve azonban valódi, használható terméknek indult már az első pillanattól kezdve, amelyet egy baleset áldozata számára készített. A páciens, Ron csak kerekesszék, illetve rögzítők és mankók segítségével volt képes közlekedni – a rögzítőket azonban nem szerette, mivel nem csak rondák, de egyben nehezek is voltak. Steiner megismerkedésük után egy olyan tervet készített, amelyet kifejezetten Ronra szabott, ám bármely más páciensre áttervezhető.

4-olcsó lábrögzítő készíthető 3D-nyomtatással

3-olcsó lábrögzítő készíthető 3D-nyomtatással

A KAFO Splint dizájn szabad légáramlást tesz lehetővé és összességében igen könnyű. Persze különösen figyelt arra tervezője, hogy képes legyen elbírni viselőjének teljes testsúlyát, hiszen éppen ez a legfőbb funkciója – a +d szkennelés azonban megoldotta ezt a problémát, segítségével ugyanis a legteljesebb mértékben viselőjére szabható az eszköz.

2-olcsó lábrögzítő készíthető 3D-nyomtatással

1-olcsó lábrögzítő készíthető 3D-nyomtatással

Steiner hónapokig dolgozott a terveken és prototípusokon, mire előállt egy használható változattal. Ezt egyetlen nyomtatás során állította elő a Stratasys nyomtatója segítségével, mely egyméteres nyomtatótálcával rendelkezik.

Bár a protetika terén elért haladás természetesen óriási eredménynek számít, jó tudni, hogy vannak tervezők, akik az olyan páciensekre is gondolnak az új technológia alkalmazásakor, mint Ron és sorstársai.

(Forrás: 3ders.org)

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%