Újrahasznosított CD-kből és DVD-kből gyártanak 3D-nyomtató töltőanyagot

3d nyomtatás cd és dvd-bőlAhogyan egyre több 3D-nyomtató érhető el gyakorlatilag a felhasználók minden típusa számára, a töltőanyagok választéka szintén rendkívül kiszélesedett az utóbbi időben. Nem csak a MarkerBot jelentette be, hogy nemsokára új mészkő, juhar, bronz és vas alapú anyagokat dobnak piacra hamarosan, a Made in Space már árulja is saját űrálló anyagait, melyekről tavaly olvashattunk a hírekben. Most pedig egy új cég egy olyan anyaggal jelentkezett, melynek alapja az elavulóban lévő technológia: a CD-k és DVD-k.

A reShootz céget az elektronikai hulladékok újrahasznosításával foglalkozó GreenDisk hozta létre, és olyan töltőanyagokat fognak nemsokára gyártani, amelyeket a cég az újrahasznosítás során CD-kből és DVD-kből kinyert műanyagból készít. A GreenDisket 1993-ban két a techiparban veteránnak számító nagy környezetvédő alapította meg. A cég az elektronikus eszközökön tárolt szellemi tulajdon kinyerésével foglalkozik, illetve ezen eszközök alapanyagaiból gyártják saját GreenDisk márkájú irodai felszereléseiket.

3d-nyomtatas-cd-dvd

„Ha minőségi terméket akarunk gyártani, ismernünk kell az alapanyagok történetét és egyedi jellemzőit. Az évek alatt megtanultuk, hogyan hasznosítsuk leghatékonyabban ezeket a műanyagokat, és tudjuk azt is, hogyan készültek, honnan származnak” – mondta el a reShootz elnöke, Mickey Friedman.

3d-nyomtatas-cd-dvd1

A reShootz számára a minőség elsőrangú kérdés, nem könnyű azonban magas minőséget produkálni, ha több forrásból származó hulladék alapanyagokkal dolgozunk. A folyamat minőségbiztosítása érdekében a cégnél odafigyelnek a feldolgozás folyamatosságára, a hőmérsékletre, száradási időre – mindenre, ami biztosítja, hogy a végtermék jól használható legyen a jelenlegi 3D-nyomtatókkal. Új alapanyagaikkal három különféle termékvonalat indítanak majd, amelyek mind egyedi jellemzőkkel bírnak. Az első a Vüz lesz, amely optikai osztályú polikarbonátból készül, és amelyet kifejezetten úgy készítenek, hogy alkalmas legyen a lézerrel történő olvasásra.

3d nyomtatás cd és dvd-ből

A Production termékvonalban hétköznapibb anyagok lesznek, például ABS műanyagok, amelyeket általánosabb 3D-nyomtatási feladatokra szánnak. Végül a Play vonal olyan új töltőanyagokat kínál majd, mint a Sparkle, amelyet egész lemezekből készítenek majd, minden alapanyagot hasznosítva, és amitől az anyag megjelenése csillogó lesz.

3d-nyomtatas-cd-dvd5

A cég arra törekszik, hogy bármilyen 3D-nyomtatási feladatra tudjanak környezetbarát alapanyagot kínálni alternatívaként. Vüz töltőanyaguk gyártását egy Kickstarter kampánnyal akarják megtámogatni, de azok számára, akik szeretnék az anyagot kipróbálni, már a nyári kampányindító előtt küldenek mintát belőle.

(Forrás: http://www.3ders.org/)

3d-nyomtatas-cd-dvd3

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%