Ezüstérmes lett a „Future” 3D-nyomtatott sportcipő

3d nyomtatott cipőNem új ötlet a 3D-nyomtatásban az esztétikus és kényelmes cipők nyomtatása, a múltban azonban az ilyen projektek kivitelezőinek szembesülniük kellett azzal, hogy a kivitelezés különösen nehézkes. Csang Hsziaolung kínai tervező azonban, aki nemrég elnyerte a Global Footwear Design Competition Ezüst Díját, bebizonyította, hogy igenis meg lehet csinálni. A versenyre FUTURE nevű 3D-nyomtatott sneakerét nevezte, amellyel többek között orosz, olasz, thai, indonéz és kínai vetélytársait győzte le.

A verseny egyik szervezője a brit Delcam CRISPIN cipőgyártó szervezte, a zsűri pedig brit tervezőkből, cipőszakértőkből és a média képviselőiből állt össze. A zsűrinek pedig a jelek szerint nagyon is tetszett Csang kreatív megoldása, mellyel a sportruházatot és a technológiát kombinálta. Natacha Alpert zsűritag, a MIRAS 3D tanácsadó szerint nem csak a koncepció volt kiváló, de annak megvalósítása, a részletek kidolgozása is.

3d nyomtatott cipő

Csang elmondása szerint hisz abban, hogy tervei a cipőgyártás egy teljesen új fejezetének hírnökei. „A tervezőknek meg kell találniuk az egyensúlyt az érzelmek és a racionalitás között, hatékonyságra és használhatóságra kell törekedniük. Úgy gondolom, a tudomány és a technológia fejlődése segítheti a tervezőket abban, hogy gyorsabban bemutathassák ötleteiket” – mondta el.

3d nyomtatott cipő tervező

Csang Hsziaolung évek óta tervez már cipőket, jelenleg az Anta Group alkalmazásában áll. Mielőtt dolgozni kezdett, ipari formatervezést tanult, így magától értetődőnek tartotta, hogy a cipők tervezésekor szoftvereket használjon, ami jelenleg nem mondható elterjedt gyakorlatnak. A kínai tudósítóknak elmondta, egy pár esztétikus, praktikus és kényelmes kosárlabda cipő megtervezésekor a technológia használata elengedhetetlen.

3d nyomtatott cipő díj átadás

A tervező szerint nagyon örömteli, hogy a 3d-nyomtatás végre megjelent a cipőiparban is. Legnagyobb előnye a sebesség: míg a hagyományos cipőmodelleket 12 munkás 4-6 hét alatt készíti el kézzel, a 3D-nyomtatott darabok akár egyetlen nap alatt is elkészülhetnek mindössze két ember munkájával. Díjnyertes tervén összesen körülbelül egy hónapig dolgozott.

 

Csang szerint egy jó cipő megtervezésének a titka, hogy annak rendeltetését helyezzük előtérbe. Nagyon fontos, hogy a cipő képes legyen megfelelően szellőzni, lélegezni a melegben, de a szigetelés is kulcsfontosságú hideg időben. Csang a kosárlabdázók környezetét vizsgálta a legmodernebb technológia segítségével. Munkája során ihletett merített az építészetből és azokból a tapasztalatokból is, amelyeket egy amerikai építészeti szerzett. Elmondása szerint ugyanis az épületeknek a cipőkhöz hasonlóan nem csak szépnek kell lenniük, de egy komplex környezeti rendszerben kell megfelelően ellátniuk funkciójukat.

3d nyomtatott cipő csoportkép

Az egyetlen probléma ezekkel a cipőkkel, hogy nem egyszerű őket viselni. Csang szerint nehéz megfelelő anyagokat találni, amelyek kényelmesek a viselő számára, így első 3D-tervét egyelőre csak prototípusként jellemzi.

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%