Új kvadkopter-dizájnnal jelentkezett a Hovership

quadkopter 3d nyomtatással 1A 3D-nyomtatással foglalkozó közösségben rendkívül népszerűnek számítanak a nyomtatható kvadkopterek – ez nem is mondható furcsának, hiszen hatalmas élmény meghódítani az eget valamivel, amit saját magunk készítettünk.

Az egyik legmegkapóbb dizájn, amely az elmúlt hónapokban megjelent, egyértelműen a remekül megtervezett és jól alakítható MHQ Quadcopteré. Mögötte pedig a Hovership áll, amely különféle rádióvezérelt helikopterekhez tervez, gyárt és értékesít alkatrészeket. Célközönségüknek azok számítanak, akik szeretik otthon, saját kezükkel elkészíteni szerkezeteiket, lehetőleg olcsón. A Hovership számos útmutatót is kínál, amelyek megmutatják, hogyan építhetünk saját koptert – többek között trikoptereket, kvadkoptereket, hexakoptereket és oktokoptereket.

quadkopter 3d nyomtatással 1

AZ eredeti Quadcoptert 2014 szeptemberében jelentették be, és máris bemutatták hozzá egy továbbfejlesztett keretet. Az MHQ2 az eredeti, kiemelkedően sikeres MHQ keretre épít, megnövelték azonban funkcionalitását, teherbírását és stabilitását. Az új keret ugyanazokat a karokat és hardvert használja, mint elődje, de található benne további 4 darab 18 milliméteres csavar és ugyanennyi biztosítóanya.

quadkopter 3d nyomtatással 2

Az új keret nagyobb stabilitást biztosít a levegőben, lehetővé teszi a kamera és akkumulátor elmozdulását, hogy a gravitációs központ alacsonyabbra kerülhessen, illetve javítottak a futóművön is, és több moduláris lehetőséget biztosítanak vele. Többek között telepíthető a kopterre GoPro és Mobius kamera, illetve rezgéscsillapító is. A legfontosabb talán az, hogy az új keret egy esetleges lezuhanás esetén (ami előbb vagy utóbb, de gyakorlatilag elkerülhetetlen) jobban védi a telepített hardvert.

quadkopter 3d nyomtatással 2

Az új kerethez kétféleképpen juthatunk hozzá. Az első lehetőség, hogy letöltjük a kinyomtatásához szükséges STL fájlokat a Thingverse-ről – a nyomtatáshoz azonban egy legalább 200×200 milliméteres print bed szükséges, a legnagyobb alkatrészt pedig átlósan, 45 fokos szögben kell kinyomtatni. A karokat és a futóművet legalább 75 százalékos töltöttséggel kell nyomtatni, , a lemezeket pedig 40 százalékossal.

quadkopter 3d nyomtatással 2

Ha a nyomtatást meg akarjuk spórolni, a teljes készletet megvásárolhatjuk a Hovership weboldalán – ez tartalmazza a keret mellett a csavarokat és mindazokat a kisebb alkatrészeket, amelyek az összeszereléshez szükségesek. A keret ára 40 dollár, emellé azonban természetesen még a motort is be kell szerezni, illetve a kamerát és akkumulátort is külön vásárolhatjuk meg. A Hovership a 3D-nyomtatásban meglévő tapasztalat alapján az alábbi három összeállítást javasolja:

  • A kezdő pilóták és Mobius vagy annál kisebb FPV kamerával rendelkezők számára: 1804-2204 méretű 2300kv motorokkal, háromcellás 1300-1800mAh lipo akkumulátort és 5 hüvelykes propellereket
  • A kezdő és középhaladó pilóták és GoPro vagy hasonló FPV kamerával rendelkezők számára: 2204 méretű 2300kv motorokat, háromcellás 1300mAh lipo akkumulátort és 6 hüvelykes propellereket
  • Középhaladó és haladó pilóták és GoPro vagy annál kisebb kamerával rendelkezők számára: 2204 1960kv motorokat, négycellás 1300mAh lipo akkumulátorokat és 5-6 hüvelykes propellereket

quadkopter 3d nyomtatással 2

A tapasztalattal rendelkezők számára az összeszerelés nem tartogat meglepetéseket, de a legjobb, ha közben azért elöl tartjuk a kvadkopter összeállítási útmutatóját.

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%