Első alkalommal árvereztek el 3D-nyomtatott gitárt

3d nyomtatott gitárNéhány évvel ezelőtt még kivitelezhetetlen lett volna, de ma már a nyomtatott hangszerek, például gitárok kezdenek megszokottá válni. Bár borsosabb árban vannak, mint a hagyományos gitárok, a művészetben egy egésze új megközelítést jelentenek. Minek matricákat rakni egy gitárra, vagy lefesteni azt, ha magát a testet is úgy formálhatjuk, ahogyan csak akarjuk.

3d nyomtatott gitár

Olaf Diegel mechatronikai mérnöktől nem egy elképesztő 3D-nyomtatott gitárt láthattunk már, az elmúlt hónapban azonban egy új, lenyűgöző darabot mutatott be, amelyet Giovanni de Reus tervezővel, Eugen Wulff gitárkészítővel, a SAS vállalat szakértőivel és a holland Assembl3d 3D-nyomtatási szakértőivel közösen hozott létre. Nem csak megjelenése, funkciója miatt is különleges ez a modell, ugyanis kifejezetten azért készítették, hogy egy jótékonysági rendezvényen árverésre bocsássák.

3d-nyomtatott-gitár-1

3d-nyomtatott-gitár-2

A 3FM Serious Request egy évente megtartott jótékonysági rendezvény, amelyet mindig más holland városban rendeznek meg, hat nappal karácsony előtt. Az esemény ideje alatt három DJ 24 órán keresztül non-stop interaktív audió és videóközvetítést végez a város központjában egy üvegketrecből. Az adományokat a betelefonálók adják össze, akik a kívánságukra lejátszott számokért fizetnek – de persze sokan a zenétől függetlenül is adományoznak.

Az összegyűjtött adományokat minden évben más célra ajánlják fel. 2014-ben Haarlem városában tartották a rendezvényt, s az adományokat olyan nőknek és kislányoknak szánták, akik a háború és szexuális erőszak áldozataivá váltak. A rendezvény az évek során rendkívül sikeresnek bizonyult, 2012-ben a hollandok 84 százaléka népszerűsítette az eseményt vagy adományozott pénzt, s csak az elmúlt három évben 76,8 millió eurót gyűjtöttek össze.

3d-nyomtatott-gitár-3

Ám az elárverezett tárgyak és események közül a legeredetibb a tavalyi évben egészen biztosan a Les Paul Gibson terei alapján készült gitár volt. A gitár nyílt testén számos utalás található Haarlem városára és magára az eseményre.

Az Assembl3d csapatának elmondása szerint nem kevesebb, mint 76 órába tellett a hangszer kinyomtatása egy SLS 3D-nyomtató segítségével. “Ez hosszú időnek tűnik, de ha számba vesszük, hány elképesztő részlet van is ebben a dizájnban, rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy semmilyen más gyártótechnológiával nem lettünk volna képesek előállítani” – magyarázta el Maarten Verkonen. “A hagyományos módszerekkel az ilyen aprólékos részletek kidolgozásának még a kísérlete is sokkal több időt vett volna igénybe” – mondta a szakember.

3d-nyomtatott-gitár-4 3d-nyomtatott-gitár-5

A gitártestet vasporral vonták be, erre pedig vasfesték került. Az egész testet savval kezelték, hogy rozsdás hatást keltsen. AZ eredmény pedig egy nagyon különleges elektromos gitár lett, amely úgy nézne ki, mintha az elektromosság kora előttről származna.

A gitár nyitott testén keresztül is nézhetünk, és láthatjuk, hogyan szerelték össze az egészet, a nyakat, az elektromos vezetékeket és más részeket.

A történetnek itt még nincs vége, a következő lépés ugyanis az volt, hogy a gitár – már eleve nem elhanyagolható – értékét még tovább növeljék. Számos holland zenész és együttes lehetőséget kapott arra, hogy a hangszeren játsszon, így téve azt csábítóbbá a rajongók számára – és a zenészek imádták a hangszert. Többen állítólag nem hitték el, hogy egy ilyen bonyolult és nagyon is jól használható gitárt lehetséges 3D-nyomtatással elkészíteni.

3d-nyomtatott-gitár-7

A rendezvény végén egy szerencsés rajongó 5750 euróért vihette haza ezt a rendkívül különleges hangszert – a pénzt pedig most arra használják, hogy a világ háború által dúlt vidékeiről származó nők életét jobbá tegyék.

Még több fotó:

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%