Kétméteres, százrészes Eiffel-tornyot nyomtatott egy svájci tanár

3D-s nyomtatott eiffel toronyAki a webet bújja érdekesebbnél érdekesebb nyomtatható modellek után kutatva, jól tudja, mindig találhat olyan lenyűgöző alkotásokat, melyek mellett a többi elbújhat. A Thingiverse-re nemrég felkerült projekt azonban szó szerint árnyékot vet a többi nyomatra.

Ez az inspiráló alkotás a berni Gregor Luetolf személyes projektje, amelyet 2014-ben készített, összesen 1600 óra alatt. Akár szimbolikusnak is nevezhetnénk: az eredeti Eiffel-torony megépítésének célja az ipari forradalom erejének demonstrálása volt, ez a robosztus nyomat pedig híven mutatja, hogy napjaink technológiai forradalma mire képes.

3D-s nyomtatott eiffel torony

Gregort azonban elsősorban inkább a kíváncsiság fűtötte, illetve a tanítási vágy. Kíváncsi volt rá, hogy mire képes egy Ultimaker 2 3D-nyomtató, mivel ha az iskoláknak 3D-nyomtatót kell ajánlani, biztosnak kell lenniük afelől, hogy a legjobbat ajánlják. És mivel az ilyen eszközök esetében a hosszú távú megbízhatóság az egyik legfontosabb szempont, egy nagyszabású projekt tökéletes volt a tesztelésre. Így kezdte meg múlt májusban az egyik valaha volt legnagyobb nyomat elkészítését.

3d nyomtató az eiffel toronyhoz

3d nyomtatott eiffel torony egyik lába

Gregort mindig is lenyűgözte az Eiffel-torony komplexitása, így logikus választás volt a projekt alanyaként. Korábban már kísérletezett is kisebb méretű nyomatokkal, így úgy vélte, egy nagyobb példány elkészítése nem lehet probléma.

A nyomat modelljét a Netfabb Basic segítségével készítették el, rengeteg tervezgetés után.

A száz alkotóelem közül a nagyobb, központi darabokat PLA-ból, 0,2-es rétegvastagsággal nyomtatták ki, a finomabb részleteket pedig 0,1-es vastagsággal, 20%-os kitöltéssel. Az áthidaló alkatrészeket a Tinkercad szoftverrel készítették.

3d nyomtatott darabok az eiffel toronyhoz

Maga a nyomtatás hét hónapig tartott, rengeteg teszteléssel. Először egyetlen Ultimaker 2-vel kezdték, de hamarosan egy másodikat is csatasorba állítottak, majd egy Sharebotot is bevontak a munkába, mivel az Ultimakerek nem teljesítettek jól a nyári hőségben. A nyomtatás 220-230 Celsius-fokon zajlott, 80 fokra hevített nyomtatótálcával. A részeket egyenként UHU PLUS Schnellfest használatával ragasztották össze.

Gregor szerint rengeteget tanultak a projektből, elsősorban azt, hogy minden lehetséges helyről kérjenek segítséget, volumenben vásároljanak alapanyagokat, és mindig számítsanak a nyomtató meghibásodására. És a legfontosabb lecke: a jó tervezés már félgyőzelem.

3D-s nyomtatott eiffel torony

A torony végső adatai lenyűgözőek: 1,9 méteres magasság, 90*90 centiméteres alapterülettel. Súlya mindösszesen 20,5 kilogramm, a nyomtatáshoz pedig 25 kilogramm PLA-t használtak fel. Gregor szerint a torony világosan megmutatja, hogy a 3D-nyomtatást nagyon komolyan kell venni. A kínaiak már most egész házakat nyomtatnak ki, így a technológiát néhány évtizeden belül talán már egy új Eiffel-torony létrehozásánál használják majd.

Gregor jelenleg kiállítási helyet keres a munkájának, de nem kell szükségszerűen múzeumba mennünk ahhoz, hogy láthassuk, mivel a tanár úr nagylelkűen megosztotta terveit a Thingiverse-en, és arra ösztönöz mindenit, hogy nyomtassák ki maguknak is.

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%