Életnagyságú Honda motort nyomtatott egy New York-i művész

3d blokk a motorbanTalálkozhatunk néha olyan 3D nyomtatási projektekkel, amelyek szárnyalásra indítják fantáziánkat, ezeknek azonban általában egy hasonlóan nagy 3D nyomtató is részes. Január elején egy egész fűnyírót nyomtattak ki egy garázsméretű géppel. Egy saját asztali FDM nyomtatóra pillantva az ilyen hírek álomrombolóak lehetnek.

A méret azonban ebben az esetben sem minden. Erre gondolt a kanadai modern művész, Jonathan Brand is, aki elsősorban New Yorkban és Connecticutban alkot. Ultimaker 3D printerével és ecsetével egy egészen elképesztő életnagyságú replikát készített egy 1972-es Honda CB500 motorkerékpárról. Bár valódi motor nincsen benne és nem lehet rajta motorozni, minden mozgóalkatrész, amely egy valódi motoron mozogna, itt is azt teszi.

jonathan brand motor 1

jonathan brand motor 2

Jonathan azért öntött úgy, hogy elkészíti ezt a gyönyörű replikát, mert mindig akart magának egy ilyen motort, de sohasem tudott venni egyet magának. Legutóbbi kísérletét, hogy vegyen egyet, fia születése hiúsította meg, így aztán inkább a 3D nyomtatáshoz fordult.

Jonathan egyáltalán nem volt szakértő, mikor nekikezdett a projektnek. “Csak úgy három évvel ezelőtt kezdtem a 3D nyomtatást, de nem sokkal később már felötlött bennem egy teljes életnagyságú motor kinyomtatása” – mondja. Így aztán kapcsolatba lépett az Ultimakerrel, amely ellátta őt a projekt kivitelezéséhez szükséges eszközökkel.

jonathan brand motor  3d nyomtatással

3d blokk a motorban

Azért választotta őket, mert ők voltak az egyik leginnovatívabb 3D nyomtatással foglakozó cég a piacon. “Amiért felfigyeltem rájuk két évvel ezelőtt, az volt, hogy ők tudtak a legnagyobb kapacitással és leggyorsabban nyomtatni. Nyílt forrással dolgoztak, a felhasználók feltölthették egyedi terveiket az online lévő nyomtatókra, így megtervezhettem a saját alkatrészeimet. A nyomtatómat a saját elképzeléseimhez igazíthattam” – mondja a művész.

A nyomtatási szakasz elsősorban PLA formák megtervezéséből és kinyomtatásából állt. Mindent nagyon vékonyan nyomtatott ki, így az alkatrészek átlátszóak maradtak, emiatt viszont igen hosszú ideig tartott maga a 3d nyomtatás.

a 3D-s motor részei

3d printelt motor

Az egyes részek körülbelül 1 milliméter vastagságúak, és nagy óvatossággal hegesztette vagy olvasztotta egybe őket. Ezért aztán a motor igencsak sérülékeny, bár ez szükséges áldozat volt, hogy az átlátszóság megmaradhasson. Még ilyen vékony alkatrészekből nyomtatva is mintegy 18 kiló azonban az alkatrészek súlya.

A printer nagysága tehát aligha határozza meg, hogy mekkora tárgyakat alkothatunk meg – még egy hagyományos asztali darabbal is létrehozhatunk akár egy életnagyságú motorkerékpárt.

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%