Szervátültetéshez készít 3D bionyomtatott szöveteket a Yale és az Organovo

3d bioprinted termékSebészeti transzplantációs célokra előállított bionyomtatott szövetek létrehozása érdekében között együttműködést az Organovo 3D bionyomtatással foglalkozó cég és a Yale orvosi iskolájának sebészeti részlege.

Keith Murphy, az Organovo elnök-vezérigazgatója elmondta..

a cél végső soron az, hogy beültethető szerveket hozzanak létre, odáig azonban még hosszú út vezet. A Yale és a vállalat közötti együttműködés azonban egy igen fontos lépés lehet.

Jelenleg csak az Egyesült Államokban mintegy 100 ezer ember vár szervátültetésre, a létfontosságú szervátültetések várólistája pedig átlagosan három-ötször olyan hosszú, mint az elérhető, beültethető szerveké. Emellett más szövetekből, így például vérerekből, csontból vagy tüdőből is állandóan hiány van.

A mostani együttműködést a Matuzsálem Alapítvány (Mathuselah Foundtation) adománya tette lehetővé. Az alapítvány 3D bionyomtatási projektje keretében több mint 500 ezer dollárt juttat azon intézmények számára, amely részt vesznek az Organovo kutatásaiban. A támogatás fedezi majd a kutatási célokra vásárolt 3D bionyomtatók árát, illetve a kutatások más kiadásait is.3d nyomtatott bio termékek

Murphy elmondása szerint nagyon hálásak a Matuzsálem Alapítvány szponzorációjáért, mivel ez megteremti a lehetőséget arra, hogy tudományos áttöréseket érjenek el a bionyomtatás területén. Az Organovo ugyanis így használhatja majd a NovoGen bioprinterét.

A Yale orvosi iskolájában a szakemberek már most is dolgoznak azon, hogy a mesterségesen létrehozott szöveteket alkalmassá tegyék a beültetésre, integrálják azokat a léterő kezelésekbe.

A Matuzsálem Alapítvány elnöke, David Gobel elmondta, régóta lelkes támogatói a bionyomtatásnak, a regeneratív gyógymódoknak és a mesterséges szövetek előállításának. Mostani programjuk keretében az Organovo úttörő technológiájának használatát teszik lehetővé a szövettenyésztés területén dolgozó legnagyobb elmék, a legkiválóbb kutatóközpontok számára.

Az alapítvány nemrégiben indította el Új Máj Díj projektjét is (New Liver Prize), melynek keretében 1 millió dolláros jutalmat ajánlottak fel bármely kutatócsapatnak, akik olyan regeneratív vagy biomérnöki megoldással állnak elő, mellyel képesek egy nagytestű, saját májfunkció híján lévő állatot legalább 90 napig életben tartani.

( Forrás: 3ders.org )

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%