Makettek és modellek 3D nyomtatása

3d nyomtatásÉpítészek és formatervezők számára, de az otthoni hobbi szinten makettet és modellt készíteni vágyók számára is hatalmas lehetőség rejlik a 3D nyomtatásban.

Mi a 3D nyomató?

A 3D nyomtató olyan számítógép vezérelt berendezés, amely térbeli testet képes előállítani a rétegenként egymásra helyezett műanyag, vagy porréteg bizonyos kötőanyaggal történő rögzítése során.

Dinoszauruszfej 3D nyomtatóvalA 3D nyomtatás előnye

A 3D nyomtatás makettek és modellek elkészítésének leggyorsabb és leglátványosabb módja. Mellette szól a 3D nyomtatásnak az is, hogy egyedi makettek és modellek egyaránt kinyomtathatók ezzel a technológiával, és lehetőség van régebbi modellek beszkennelésére és nyomtatására is.

A 3D nyomtatáshoz használt leggyakoribb anyag

Makettek és modellek 3D nyomtatásához ajánlott anyag a PLA, mivel kitűnő felületi minőséget biztosít. A PLA tejsav alapú, kukoricakeményítőből előállított anyag. Nagyon stabil, 15%-os kitöltéssel is strapabíró nagyon könnyű alkatrész készíthető.

Makettek, modellek készítésénél utómunkálatokra is szükség lehet a megfelelő külső elérésének érdekében: csiszolás, töltőalapozó használata, ezután pedig következik a festés. Javarészt a legtöbb makett és modell elkészítéséhez elég a 0,1 mm a rétegfelbontás, de indokolt esetben akár 0,02 mm-es felbontás is elérhető.

Megfizethető áru 3D nyomtató modellek kifejlesztése

Bécsi makett kiállításÉvek óta folynak fejlesztések a gyakorlatilag bárki számára megfizethető árú 3D nyomtatók kifejlesztésére. Az FFF típusú asztali nyomtatók réteget rétegre helyezve építik fel a 3D testet. Ezek a nyomtatók hőre lágyuló műanyagot olvasztanak meg nyomtatófej segítségével.

A felső kategóriát képviseli a már iparinak számító Objet30 Pro, a világ egyetlen asztali 3D-s nyomtatója, amely képes arra, hogy átlátszó alapanyagot is nyomtasson.

A műanyaggal dolgozó szerkezetek mellett olyan asztali 3D nyomtatók is vannak, amelyek papírmasszából, kerámiából, üvegből, szobrászagyagból is nyomtatnak, de még különböző fémekből is.

A legkorszerűbb technológiák a 3D nyomtatás világában lehetővé teszik bizonyos nanométeres nagyságú tárgyak illetve óriási pontossággal kapcsolódó, mozgatható alkatrészek nyomtatását is.

Az asztali 3D nyomtatók elterjedésével napjainkban már a 3D nyomtatás olcsóbban kivitelezhetőbb az évekkel ezelőtti árakhoz képest.

Hatalmas előnye a hagyományos makettépítéssel és modellezéssel szemben, hogy precízebb és gazdaságosabb.

Egyedi, kereskedelmi forgalomban nem kapható makettek is kinyomtathatók, sőt egyedi, esetleg már nem kapható régebbi modelleket is be lehet szkennelni és ki lehet nyomtatni.

Képek 3D nyomtatott makettekről a bécsi makett és modellvásáron

3D nyomtató shop:

3D nyomtatók és nyomtatott makettek megtekintése a 3Dee üzletében:

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%