Fegyvernyomtatás 3D nyomtatóval

liberator fegyver alkatrészekFegyvernyomtatás FFF Nyomtatóval

Lőfegyver műanyagból? – talán megmosolyogtató ilyen formában a kérés, de 3D nyomtatási technológiával ez már egyáltalán nem tűnik lehetetlennek. Mind jogilag, mind pedig biztonságtechnikailag fontos a kérdés, hiszen a 3D nyomatóval bizony emberi élet kioltására alkalmas fegyvert is lehet nyomtatni.

„Liberator”

A texasi Cody Wilson bebizonyította, lehet lőfegyvert előállítani 3D nyomtatott alkatrészek felhasználásával. Wilson „Liberator” nevű pisztolya 15 darab alkatrészből állt össze, amelyet külön-külön nyomtatott ki ABS (Acrilonitril-Butadién Sztirol) műanyagból felső-középkategóriás 3D nyomtatóján. Az ABS olyan anyag, melyet a legtöbben használnak az automatice iparágban a fröccsöntött anyagok előállításához.

A fegyver ütőszege és markolat-alkatrésze készült fémből, hogy ne sértse meg a vonatkozó amerikai törvényt, ami tiltja a fémdetektorok által nem érzékelhető lőfegyver előállítását. Wilson a nyilvánossá tette a „Liberator” 3D rajzait, amelyek standard lövedékek kilövésére alkalmasak.

3d nyomtatott töltényekA 3D-s fegyvernyomatás nehézségei

Fegyvernyomatás 3D nyomtatóval tehát nem lehetetlen, de azért vannak még nehézségei:
– az alkatrészek századmilliméteres pontosságigénye;
– a fegyver elsütésénél keletkező magas energiaimpulzus, amely hatalmas belső nyomást és hőmérsékletet generál, amely felrobbanthatja a fegyvert;
-a nyomtatott pisztoly rendkívül pontatlan, valamint élettartama is pár lövésre korlátozódik.
-a nyomtatott műanyagban felmelegedéskor repedések keletkezhetnek, illetve deformáció léphet fel
Ezért a fegyver tulajdonképpen bármikor, akár az első lövésnél is szétrobbanhat, így mondhatjuk veszélyesebb használójára nézve, mint a külvilágra.

Cody Wilson kísérletének hatásai

Sok kísérletezés történt az elmúlt években, ami alátámaszthatja a 3D nyomatók jelentőségét: 3D nyomtatott hallókészülékek, pacemakerek megalkotása vagy akár emberi szervek nyomtatása a gyógyászatban.

A 3D nyomtatás teljesen átírta a technikai forradalmat, amely – ha megfelelő célokra használnak – a világ valamennyi országában gazdasági növekedést idézhet elő.

A fegyvernyomtatás 3D formában fémből szerencsére még igen költséges, és egyelőre nem kell tartani sorozatgyártástól, viszont rámutat a 3D nyomtató használatának lehetséges biztonsági kozkázataira.

Újabb lehetőség ez az emberiség kezében, és mint mindig, nem mindegy, hogy a kifejlesztett technológiát mire is használjuk. A 3D nyomató használatának terjedése mindenképpen új irányba mutat.

Jogi vonatkozás

Habár vannak olyan országok (pl. USA), ahol a fegyvernyomtatás akár legális is lehet (fémalkatrészek beépítésével), fontos tudnivaló, hogy Európában és Magyarországon a törvény szigorúan bünteti az otthoni fegyvernyomtatást akár FFF, FDM vagy fémnyomtatóval.

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%