A 3D szkennerek általában

3D-szkennelésA 3D szkennerek olyan eszközök, amelyek a tárgyakat digitalizálják, azok fizikai geometriáját anélkül mérik meg, hogy azt megérintenék. Hatékonyságuk, teljesítményük szerint lehet osztályozni aszerint, hogy mekkora felületet tudnak felmérni, mennyire pontosak a mérések, mennyire jó felbontással dolgoznak, vagy mekkora távolságról tudják beszkennelni a tárgyakat.

Az első lépésektől napjainkig

Több évtizede folynak a próbálkozások arra, hogy reprodukálják az emberek, tárgyak, növények, állatok, madarak 3 dimenziós külsejét, azonban körülbelül a 80-as évekig nem sikerült ilyen 3D szkennert létrehozni.

A jól ismert asztali szkenner készülékeket lehet talán a 3D szkennerek ősének tekinteni. A XX. század első felében jelentek meg a 2 dimenziós szkennerek.

Amerikában hozták nyilvánosságra az első szkennelt képet, amely természetesen még fehér-fekete volt. Az 1957-ben publikált kép 176 pixeles, mérete pedig 5X5 cm volt, és Russel Kirsch kutatómérnök fia volt a képen látható.

Miután a szkennereket összekapcsolták a telefonvonallal, és így továbbították a jeleket, nagyban nőtt ezen készülékek népszerűsége.

A múlt század vége fele jelentek meg a 3D szkennerek, s ma már egyre szélesebb körben alkalmazzák őket. Hollywoodban a filmek gyártásában egyre hangsúlyosabb szerephez jutnak.

A 3D szkennerek típusai

Hagyományos Lézerszkenner:

Ezen típusú szkennerek különböző szemszögből készítenek egy-egy leképezést az adott objektumról, melyek utólag összeillesztésre kerülnek. A klasszikus 3D lézerszkennerek kevésbé alkalmasak olyan tárgyak digitalizálására, amelyek formája bonyolult, mivel különböző fix állványok, rögzítő, pozicionáló eszközök szükségesek a működtetésükhöz, így kevésbé mobilisak. Ezen készülékek esetében a bonyolult formák esetén – vagy ha nehezen megközelíthető tárgyakat kell beszkennelni – sok utólagos munkára van szükség.

Vetített fénnyel dolgozó “structured light” scanner:

hasonló alapelven működik mint a lézeres szkennerek, két kamera segítségével rögzíti a tárgyra vetített mintázatot, melyet egy projektor hoz létre.
A szoftver ezek után kikalkulálja az egyes pontok térbeli helyzetét. A lehető legnagyobb pontosság érhető el ezzel a módszerrel, ipari alkalmazása széles körben elterjedt.

Egy ilyen 3D szkenner a Range Vision 3D szkennerünk is, mellyel 3D bérszkennelést is vállalunk.

RangeVision-3D-scanner

Önpozicionáló 3D szkennerek

Ezzel szemben az önpozicionáló 3D szkennert bárhol lehet használni, használata közben folyamatosan mozgatható, így viszonylag gyorsan, pár perc alatt hoz létre összefüggő 3D modellt. Hátránya a pontosság és felbontás drasztikus csökkenése, mely a folyamatos térbeli pozícióváltozásból következik.

Felhasználási terület

A 3D szkennerek jó szolgálatot teljesítenek többek között az építészetben, a tervezési és ellenőrzési folyamatban, különféle vezetékek felmérésénél, régészeti feltárásoknál, ugyanakkor fontos szerepet kapnak a gépkocsigyártásban, gépgyártásban vagy szerszámok és más eszközök előállításában. Segítségükkel kiválóan lehet különféle méréseket végezni, analizálni, sőt rekonstruálni is tárgyakat.

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%