3D nyomtatóanyagok

bronzeFill-430x430Napjainkban a nyomtatás terén egy forradalmian új technológiája hódít teret a hagyományossal szemben: a 3D nyomtatási forma. Ez magával hozta az eladott 3D nyomtatók számának rohamos növekedését és az értékük fokozatos csökkenését.

A 3D nyomtató előnyéről

 

bq witboxA 3D nyomtató legnagyobb előnye, hogy közel mindenféle formát és geometriai alakzatot képes előállítani azáltal, hogy egymásra teljesen illeszkedő rétegeket képez folyadékból, porból és sík lemezekből (fém vagy üveg), ezáltal építvén fel fokozatosan a kívánt modellt. Ezek a rétegek – melyek anyagukból következően tapadnak egymáshoz illetve egymáshoz köti a nyomtató – alakra és vastagságra azonosak a virtuális modell metszeteivel.
Többféle 3D nyomtató fellelhető a piacon, a desktop készülékektől egészen az ipari 3D nyomtatókig. Technológiájukat tekintve is nagyon különbözőek, és különböző alapanyagokat használnak működtetésükre is. A kereskedelemben kapható 3D nyomtatók nagy része termoplasztikus PLA vagy ABS műanyagból állítja elő szilárd, ám mégis rugalmas modelljeit, melyek egyúttal pontosak és tartósak. A legújabb FDM nyomtatószálak között találunk már fa illetve fémhatású anyagokat is, mint például a Colorfabb Woodfill vagy a Colorfabb Bronzefill filamenteket.

 

 

3D nyomtatásnál használt anyagok

 

filamentekKétféle műanyag-fonál létezik a mindennapok használatában: az ABS és a PLA.

Az ABS (acrylonitrile butadiene styrene) nagyon tartós, reszelhető, festhető, némiképp rugalmas, jól bírja a magas hőmérsékletet (kb 90 fokig). A háromdimenziós nyomtatásban régóta használják.

A PLA (polylactic acid) egy olyan környezetbarát műanyagfajta, amelyet kukoricakeményítőből és cukornádból állítanak elő. Hűlése során deformáció csak elhanyagolható mértékben lép fel. Előmelegített üvegfelületre is nyomtatható, azonban ez nem feltétel. A kinyomtatott anyag fokozatosan hűl ki, de akár a végleges forma elérése után is tovább formálható újbóli felmelegítéssel. Sokféle színben és fényáteresztő képességgel kapható.
Az SLA típusú nyomtatók UV fényre megszilárduló műanyagokat használnak, ezek az UV lámpa fényére térhálósodni kezdenek, s mielőtt a következő réteg a kinyomtatott anyagrétegre kerül, a folyamat, azaz a térhálósodás 70-ban lezajlik. Mire a harmadik réteg is rákerülne, eléri a 90%-os térhálósodást. Ezután a 3D nyomtatófejek nem képeznek újabb réteget, és az UV lámpa által biztosított fény hatására eléri a 100%-os térhálósodást.

A modellanyag mellett használatos az úgynevezett támaszanyag, mely – az előbbivel ellentétében – vékony oszlopok formájában kerül nyomtatásra, így könnyen eltávolítható fogóval illetve reszelővel. Ezek a támaszanyagok akár ki is oldhatók különböző oldószerrel, például nátrium-hidroxiddal vagy lymonenevel, így a kinyomtatott prototípus tisztítását ezen oldatban való áztatással végzik.
Az ipari háromdimenziós nyomtatáshoz használnak még üveggel dúsított sztereolithográfiás anyagokat is (epoxy-t), ezüstöt, acélt, titánt, viaszt, fotopolimereket és polikarbonátokat.


Ajánlott nyomtatók
: bq Witbox és bq Prusa i3, a bq saját fejlesztésű DDE Nyomtatófeje az összes termoplasztikus nyomtatószálat képes nyomtatni 260 fokos hőmérsékletig.
Üzletünkben számos 3D nyomtatott mintadarab megtekinthető

3D nyomtatás

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%