Hogyan működnek a 3D nyomtatók?

A3d-nyomtatas-builder nyomtatók működésének elve alapjában véve nem tér el a hagyományos, tintasugaras nyomtatókétól, azonban azokat újragondolja és ötvözi másfajta technológiákkal (pl. anyagelemzés).

A nyomtatók, melyek 3D-s modelleket képesek előállítani egyelőre a modellezés, illetve a prototípus-készítés szakterületén használatosak leginkább. Azonban olyan nagy a kereslet ezekre az eszközökre, hogy a fejlesztésekre fordított, nem éppen csekély összegek lassan (vagy éppenséggel, hogy gyorsan) megtérülni látszanak, s nem sokára ott fogunk tartani, hogy rájövünk, mi is az, amit gyerekkorunkban teleportálásnak hívtunk…

Emellett a vizualizáció, a végeselem analízis, a tesztelés, de az orvostudomány területén is egyre nagyobb az érdeklődés a 3 dimenziós nyomtatási megoldások iránt, hiszen ezen területeken hihetetlenül megkönnyíti a tesztelési folyamatokat, illetve a kísérletezést, s ami nagyon hangsúlyos: olcsóbbá is teszi azokat.

A nyomtató először elkészíti magának a képet, mely alapján aztán képes lesz lemodellezni a nyomtatandó testet. Ez a fázis történhet úgy is, hogy abszolút a nulláról egy szakember megrajzolja, megtervezi azt egy számítógépes program segítségével, de úgy is, hogy egy 3D szkenner letapogatja a sablonunkat, majd annak mintájára CNC eljárással, tehát lézeres technikával kivágja a munkadarabot egy előre meghatározott anyagból. A CNC egyébként már jó ideje használatban van a fém-, és a faiparban, s elméleti alapja a CAD-programozás.

Ilyen 3D-s nyomtatókat egyelőre nem könnyű beszerezni, de ebből egyben az is következik, hogy ami ellenben beszerezhető, az kiváló, professzionális minőségű gép, és még ha ez sem elég, látogass el üzletünkbe személyesen, vagy tekintsd meg online kínálatunkat

Az elkövetkezendő 20 évben már egészen biztos, hogy nem csupán műanyag, illetve papír modelleket, de életképes szöveteket is képesek leszünk majd létrehozni a technológia segítségével, így tehát kiderül majd, hogy miképpen állítható igazán direkte módon a nyomtatástechnika az emberiség közvetlen szolgálatába. Addig persze még van egy kis idő, úgyhogy rajta! Kísérletezzünk!

Tetszett a bejegyzés, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1%
5%
11%
12%
23%
24%
35%
36%
47%
48%
59%
51%
62%
63%
74%
75%
86%
87%
98%
99%